Pumptrack in Veenoord: niet trappen, wel vooruit komen

Raimon de Roo (links) en Mark Smit bij de pumptrackbaan in aanleg in Veenoord. Foto: Jan Anninga

Eind 2014 lanceerde Mark Smit een plan voor een fietscrossbaan in Veenoord. Nog eventjes en dan kan de vlag uit. De baan is bijna klaar.

Het baantje dat wordt aangelegd naast de voormalige basisschool De Werkhorst is maar klein. Wie een rondje rijdt, legt zo’n 80 meter af. Maar saai zijn die 80 meter allerminst. De baan is voorzien van flink wat heuvels en bochten.

,,Hier kan zonder trappen worden gefietst’’, zegt Mark Smit (40), terwijl hij tevreden om zich heen kijkt. ,,Veel mensen zullen dit een fietscrossbaan noemen, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een pumptrackbaan. Door de golvende beweging van de baan en het maken van op en neergaande bewegingen gaat je fiets vanzelf vooruit.’’

Fietscrossende kinderen

Het is bijna vier jaar geleden dat Smit zich hiervoor voor het eerst sterk maakte. In een vergadering van Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam/Veenoord vertelde hoeveel plezier zijn fietscrossende kinderen Niek en Iris aan deze sport beleefden. Zij beoefenden hun kunsten op de banen van Rapid Wheels in Klazienaveen en The Derrick Crossers in Schoonebeek.

Smit vertelde dat de sport steeds populairder werd. ,,Het aantal leden bij verenigingen stijgt en als mijn zoon in Veenoord zijn schansen pakt, staan er binnen de kortste keren tien, vijftien kinderen omheen die het ook leuk vinden. Wat zou het toch mooi zijn als er ook in hun dorp een baan wordt aangelegd’’, zo betoogde hij.

Begraafplaats

Smit zei te koersen op een voor iedereen toegankelijke pumptrackbaan. En hij had ook al een plek in gedachten: het grasveld naast de begraafplaats in Veenoord. Plaatselijk Belang toonde zich enthousiast en stelde dat Smit zijn plannen maar verder uit moest gaan werken. Maar al snel bleek dat omwonenden van de begraafplaats beslist niet op een pumptrackbaan zaten te wachten.

Smit maakte er geen punt van. Hij ging op zoek naar andere plekken. ,,Weerstand oproepen was het laatste wat ik wilde. Ik wilde juist een voorziening waar mensen blij van worden.’’ Plaatselijk Belang en de gemeente schoven het sportpark naar voren, maar die plek vond Smit te ver van de bewoonde wereld liggen. Uiteindelijk bleef het terrein naast De Werkhorst als geschikte en beschikbare locatie over.

Investering: 25.000 euro

Smit deed al het werk niet alleen. Hij trok op met Raimon de Roo (38), die bij Plaatselijk Belang speelvoorzieningen in zijn portefeuille heeft. De Roo: ,,Het was een tijdrovende klus. Niet alleen om een plek te vinden, maar ook om de benodigde 25.000 euro bij elkaar te krijgen. Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Flink wat particulieren, bedrijven, fondsen en instellingen leverden een bijdrage.’’

In tegenstelling tot de buurt rond het kerkhof konden de omwonenden van De Werkhorst prima uit de voeten met een baan in hun buurt. Begin deze maand begon de aanleg. Auwie Bakker, die er pal naast woont, bekeek het met plezier. ,,Het is zo’n rustige straat’’, aldus de 67-jarige Bakker. ,,Een beetje meer levendigheid juich ik van harte toe. En het is ook een leuke baan voor mijn kleinkinderen.’’

Op 13 oktober komt wethouder Jisse Otter naar Veenoord om de baan officieel in gebruik te nemen. Er komt een hekwerk omheen, zodat bromfietsen niet op het terrein kunnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu