Super-de-luxe Puur Exloo moet het vakantieresort van de toekomst worden, een park 'op butlerniveau'

Hielke Tillema (links) en Hans van Leeuwen voor enkele al gerealiseerde vakantievilla's met typische Saksische uitstraling. Foto: Boudewijn Benting

Een vakantieresort zonder receptiebalie. Al bij binnenkomst valt op dat het in aanbouw zijnde en super-de-luxe vakantiepark Puur Exloo anders is dan anders.

Het park kent geen voorzieningen zoals een winkeltje of een eetgelegenheid. Puur Exloo benut gewoon het aanbod uit de directe omgeving. Hans van Leeuwen die als leisureexpert voor het park werkt: ,,Via een speciale app kun je online brood bestellen bij de plaatselijke bakker of een barbecue bij de lokale slager. Of boodschappen doen bij een supermarkt.’’

Telefoon als huissleutel

Digitaal is leidend bij Puur Exloo. Een receptie waar je je sleutel op moet halen is er ook niet. Van Leeuwen: ,,Je ontvangt een code via WhatssApp, die van je telefoon een huissleutel maakt. Daarom hebben we geen receptie. Scheelt je ook weer wachten.” Een tafel vol foldertjes met informatie over attracties of horeca zijn taboe bij Puur Exloo. Alle informatie gaat online en is gekoppeld aan een reserveringssysteem. Kun je meteen een ticket boeken bij Wildlands of een tafel reserveren bij een restaurant.

Volgens Hielke Tillema van projectontwikkelaar Kontour moet het resort uitgroeien tot een park van de toekomst, een pilot voor het moderne vakantie vieren op hoog niveau.

Op het terrein van Landgoed De Hunzebergen verrijzen onder de noemer Puur Exloo 180 luxe en vrijstaande vakantievilla’s. Alle met een typische Saksische uitstraling door de houten gebinten en de met riet getooide daken. Voor de liefhebbers van rust, ruimte en genieten op niveau moet dit de nieuwe hotspot van Drenthe worden. De huisjes zijn in trek, meldt Tillema ,,Inmiddels zijn er al 80 stuks gerealiseerd en 71 verkocht.”

Vakantiegangers moeten wel diep in de buidel tasten: de huisjes gaan weg voor bedragen die liggen tussen de 3,5 en de 5 ton. Een groepsaccommodatie voor 24 personen spant de kroon met een prijskaartje van maar liefst 1,5 miljoen euro. Maar daar krijg je ook wel iets voor terug: onder meer een sauna met mosmuur en sunshower, smart-tv en vloerverwarming.

Eigenaren kunnen zelf gebruik maken van hun accommodatie of verhuur regelen via Landal. De huurprijzen zijn stevig: ongeveer 2000 euro per week. Met kerst loopt het op naar het dubbele.

Het niveau van Hof van Saksen

Van Leeuwen is als zelfverklaard ‘dwarsdenker’ aangetrokken, mede door zijn adviserende en ondersteunende rol bij de totstandkoming van dat andere luxe topresort in Drenthe, Hof van Saksen bij Nooitgedacht. Je onderscheiden is een must voor Drenthe, vindt Van Leeuwen. ,,Geen enkele provincie heeft zoveel bungalowparken als deze provincie, vooral wat betreft het middensegment. Dus gaan we voor het niveau van een Hof van Saksen. Troefkaart bij Puur Exloo is de omgeving van De Hondsrug: rijk aan cultuur, natuur en geschiedenis, zegt Van Leeuwen. Attracties zoals Kabouterland of de schaapskooi in Exloo liggen om de hoek.

Volgens Tillema is een van de ideeën nog het opstarten van een shuttlebusservice. Een rondje door de streek is ook te maken met elektrische jeeps, die als startpunt De Hunzebergen hebben.

Ook hotel wordt verbouwd

Tillema spreekt van een park op butlerniveau. Om nog meer aan dat concept tegemoet te komen, wordt ook de op het landgoed aanwezige hotel, geëxploiteerd door Fletcher, voor 10 miljoen euro verbouwd. Binnenkort wordt gestart met de verbouwing van een van de drie restaurants en de vernieuwing van het zwembad. Deze fase is volgend voorjaar afgerond. Later volgen de overige restaurants, wellnessvoorzieningen, fitnessruimte en de bowlingbaan.

Bij het hotel worden ook een bootcampterrein ingericht. Een opslagschuur gaat straks dienstdoen als theater, waar bijvoorbeeld verhalen uit de regio aan bod komen. Zoals de mythische stad Hunsow, die ooit op de Hondsrug moet hebben gestaan. Al eerder werd er een pumptrack gerealiseerd en in samenwerking met Geopark de Hondsrug het avontuurlijke Sabeltandtijgerpad in het achterliggende Hunzebos.

Tillema: ,,We streven ernaar om het park tussen nu en drie jaar te voltooien. Het tempo hangt af van de verkoop."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu