PvdA Borger-Odoorn krijgt bijval met tovermiddel tegen energiearmoede

Als het aan de PvdA ligt krijgt ook eigenaar met een BKR-registratie straks de mogelijkheid een lening op zonnepanelen te sluiten. Foto: Archief DvhN

Zonnepanelen moeten haalbaar zijn voor elke huiseigenaar. Arm of rijk. Zonder enige rompslomp. De PvdA Borger-Odoorn vindt dat elke woningbezitter in de gemeente er via een lening aanspraak op moet kunnen maken.

Ongeacht of hij een krappe beurs heeft dan wel een BKR-registratie. Het Landgraaf-model geldt als lichtend voorbeeld voor de PvdA. In de Limburgse gemeente loopt een grootschalig project. Het initiatiefvoorstel dat de socialisten donderdag de oriënterende raadsvergadering voorschotelden vloeide voort uit een bezoek dat een delegatie van gemeenteambtenaren, PvdA en wethouder Freek Buijtelaar onlangs brachten aan Landgraaf. Enthousiast keerden ze uit Zuid-Limburg huiswaarts.

Volledig ontzorgd

Metze Geertsma (PvdA) bezigde de term energiearmoede. Gemeentes die woningeigenaren leningen verstrekken voor zonnepanelen? Daarmee is niets nieuws onder de zon. Wel als het gebeurt op de laagdrempelige manier als in Landgraaf, bepleitte hij. ,,Huiseigenaren worden volledig ontzorgd. Alle kosten worden volledig opgebracht door de energieopbrengst. Daarnaast wordt over een periode van 8 tot 12 jaar de hele investering terugverdiend”, sprak Geertsma.

Verlost van alle rompslomp

In het Landgraaf-concept word je als huiseigenaar van alle rompslomp verlost. Eén bedrijf begeleidt het hele proces. Van het uitzoekwerk en alle administratieve gedoe dat bij de aanschaf komt kijken tot en met de organisatie van het onderhoud. Stel, je betaalt 1 procent rente voor de zonnepanelen. Daar komt een klein percentage bovenop, waar al die service uit wordt betaald. Volgens het beginsel gelijke kansen voor iedereen moet ook de huiseigenaar met een dak dat ten opzichte van de zon ongunstig ligt, de kans om aan te haken.

Emmen en Coevorden ook?

Geertsma: ,,Dit project draagt bij aan het streven om in 2040 energie-neutraal te wonen in onze gemeente.” Alle fracties begroetten het initiatiefvoorstel van de PvdA met enthousiasme. Kritische vragen waren er ook. ,,Ik zou het graag breder willen zien dan alleen op basis van zonnepanelen”, zei Henk Bolk (Gemeentebelangen). ,,Waarom rollen we dit niet uit in BOCE-verband? Ik weet dat Emmen en Coevorden ook ambities hebben”, gaf Martin Hoogerkamp (D66) aan.

In Landgraaf wordt het model als een groot succes beschouwd. Meer dan 1000 huishoudens profiteren inmiddels van de regeling. Het wordt in fases uitgerold in verschillende wijken. De derde is dit jaar in gang gezet. Het feit dat alleen met de tweede fase een bedrag gemoeid was van ruim 3 miljoen euro geeft aan hoe populair de regeling is. De vraag die een aantal fracties zorgden baarde was: kan de gemeente de hoge ambities in financieel opzicht en organisatorisch aan?

Wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen): ,,We hebben een ambtenaar duurzaamheid, dus dat is geen probleem.” En financieel: ,,Je leent een bepaald bedrag en het bedrijf dat het hele proces begeleidt neemt het risico over.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu