PvdA stemt tegen terugkeer auto in Friesestraat Coevorden: 'Onderbouwing is flinterdun'

Een indruk van hoe de kop van de Friesestraat er straks komt uit te zien met de terugkeer van de auto. Illustratie: Gemeente Coevorden

De PvdA is tegen de terugkeer van de auto in het noordelijke deel van de Friesestraat. De fractie stemt dinsdagavond in de gemeenteraad dan ook tegen het voorstel van burgemeester en wethouders.

,,De onderbouwing van het plan is flinterdun en met name gebaseerd op vermeende belangstelling van enkele ondernemers om zich in dat deel van de Friesestraat te vestigen. Of daar gegeven de coronacrisis iets van terecht gaat komen, is maar zeer de vraag. Ook is er een breed verzet van inwoners van Coevorden en een aantal ondernemers in de Friesestraat. Iets wat niet zomaar terzijde kan worden geschoven’’, schrijft de partij op Facebook.

Alternatieve plannen

De PvdA komt dinsdagavond met een motie om alternatieve plannen te onderzoeken, in plaats van nu ja of nee te zeggen. De fractie constateert dat er allerlei suggesties worden aangedragen vanuit inwoners en ondernemers.

,,De PvdA-fractie is van mening dat nu niet overhaast besloten moet worden over een plan waar veelweerstand tegen is. Neem de tijd om een alternatief scenario uit te werken. Een plan dat aansluit bij de ontwikkelingen op de Markt, de Weeshuisweide en het stationsgebied.’’

Gezelligheid

Net als PAC en D66 eerder al aangaven vindt ook de PvdA dat auto’s niet passen in de uitgangspunten van de stadsvernieuwing: water, gezelligheid en historie. ,,Auto’s horen daar zeker niet bij.’’

Twee weken geleden bleek bij de eerste politieke discussie al dat terugkeer van de auto in een deel van de Friesestraat (de kant van het station) nog geen uitgemaakte zaak is. Deze winkelstraat is nu het domein van fietsers en voetgangers. Verschillende fracties zagen zowel positieve als negatieve aspecten en hielden hun kruit nog even droog tot aan de raadsvergadering van dinsdagavond.

Heet hangijzer

De gedeeltelijke terugkeer van de auto in winkelstraten is al jaren een heet hangijzer in Coevorden. Burgemeester en wethouders hakten onlangs de knoop door: wel in de Friesestraat (vanaf het station tot aan de Schoolstraat), niet in de Bentheimerstraat. Twee onderzoeksrapporten lagen aan de basis van dit besluit: een bureau is tegenstander, de andere voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu