Onderzoeker Rijksuniversiteit Groningen: 'Erica 's nachts nog lichter dan Hongkong'

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) meten sinds kort de nachtelijke duisternis rondom de kassen van Erica. Zij zien een behoorlijke lichtvervuiling.

In Erica is het nooit donker.

In Erica is het nooit donker. Foto: Jeroen Kelderman

In de maand december was het in het Drentse dorp 22 nachten lichter dan in Rijswijk, het ‘lichtepicentrum’ van Nederland. Daarmee zou Erica weleens de meest verlichte plaats in Nederland kunnen zijn, zegt RUG-sterrenkundige Theo Jurriens. Hij heeft meetapparatuur neergezet in het glastuinbouwgebied van Erica, als onderdeel van een netwerk waarmee de RUG sinds oktober 2019 de duisternis in Nederland in kaart brengt.

‘Twijfel of normen gehaald worden’

„Ik krijg van amateurastronomen in Zuidoost-Drenthe vaak te horen dat ze na middernacht zo moeilijk naar de sterren kunnen kijken, dus ik was nieuwsgierig hoe groot de lichtvervuiling daar precies is. En ik moet zeggen, ik ben behoorlijk geschrokken van de metingen.”

Om gewassen sneller te laten groeien, gebruiken tuinders in de donkere uren assimilatielampen. Van oktober tot maart moet het donker zijn tussen 18.00 en 24.00 uur en in de periode daarbuiten moet 98 procent van het licht tegengehouden worden met scherminstallaties. Voor minder felle lichten geldt de norm van 75 procent. De sterrenkundige twijfelt of deze normen wel gehaald worden.

“Als dit inderdaad 2 procent is, dan is dat wel erg veel licht. Tot middernacht is er niets aan de hand, maar om klokslag middernacht gaan alle lichten aan. Ik heb net nog even de gegevens van de metropool Hongkong opgezocht, daar staan dezelfde kastjes en die slaan minder hard uit dan op Erica.”

RUD: geen overtredingen in januari

Jurriens’ meetgegevens laten zien dat de begrippen ochtend- en avondschemer op Erica niet bestaan. LEF! kaartte dit probleem eind vorig jaar nog aan in de Emmer gemeenteraad. De partij stelt dat veel omwonenden last hebben van lichthinder.

De Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) voert enkele keren per jaar controles uit om te kijken of tuinbouwers zich aan de regels houden. Bij de laatste controles in januari zijn volgens een woordvoerder geen overtredingen geconstateerd.

Cees Ruhé, voorzitter regio Groningen/Drenthe van Glastuinbouw Nederland, heeft in zijn district onlangs nog opgeroepen om de regels in acht te nemen.

„Wij zitten zeker niet te wachten op negatieve publiciteit, dus wij letten erg goed op. Het komt weleens voor dat in een kas na zes uur nog licht brandt, als er bijvoorbeeld iets kapot is, maar volgens mij lukt het op Erica aardig om ons aan de zes-uurgrens te houden.”

Ruhé snapt dat mensen het licht vervelend kunnen vinden. „De RUD is handhaver. Zolang zij geen overtredingen constateren, is het niet aan ons om aanpassingen te doen. Als je de lichtintensiteit wilt verlagen, moet je dat landelijk aanpakken. Je kunt niet aan een individueel bedrijf vragen meer te doen dan concurrenten op andere plaatsen in het land. Dat lijkt mij niet de bedoeling.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu