Raad Assen overwegend positief over doorfietsroute

Het stadhuis in Assen. Foto DvhN

Bij de consulterende raadsvergadering in Assen waren de meeste partijen overwegend positief over de aanleg van een doorfietsroute die Assen met Groningen moet verbinden. 50Plus gooide de kont tegen de krib: ,,Veel te duur voor handvol forenzen die er gebruik van maakt.’’

De provincie betaalt 4,8 miljoen euro mee aan de doorfietsroute, waardoor Assen 1,8 miljoen euro moet bijleggen voor het vervangen van een damwand. Een koopje voor het fietspad dat ongeveer 6 kilometer in Assen zal beslaan, vond wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie). Vlieg: ,,Ik zou dit in dank aanvaarden.’’

Aanleg doorfietsroute moet dit jaar starten

Er zit wel een voorwaarde aan die grote bijdrage van de provincie, namelijk dat de aanleg van de route nog dit jaar start. Dat gaf sommige fracties zoals de CDA wat hoofdbrekens, vanwege de stikstofcrisis en de mogelijke vertraging die de aanleg daardoor kan oplopen. Vlieg zei dat deze horde samen met de provincie zorgvuldig besproken wordt.

Clemens Otto, fractievoorzitter van 50Plus kon het positieve geluid van de andere fracties bijna niet aanhoren. Hij kwam telkens met hetzelfde argument: ,,Vindt u dit geld gerechtvaardigd om een handvol forenzen 300 meter minder te laten rijden? Is er nagedacht over de bijkomende kosten zoals het schoonhouden van het pad en het strooien bij gladheid?’’ Otto geloofde niet dat veel mensen gebruik zullen maken van de route.

Weinig verlichting op doorfietsroute

De SP was in principe vóór de doorfietsroute, maar vond dat de procedure zorgvuldiger kon. Op 3 maart is er opnieuw een inloopavond voor de inwoners van Marsdijk, maar dat is pas nadat het besluit over de doorfietsroute is gevallen in de raad. Ook Henk Santing van Stadspartij Plop had zijn twijfels hierbij: ,,Iedereen is gehoord, maar ook op het juiste moment?’’ Santing zei dat hij meer informatie nodig had om te kunnen beslissen.

D66 was ook voor de doorfietsroute, maar vroeg de wethouder nog eens te kijken naar de verlichting. Delen van het pad zullen in het voorliggende plan onverlicht blijven en D66 maakte zich zorgen over de veiligheid. GroenLinks vond daarentegen dat duisternis een groot goed is, en riep juist op niet te veel te verlichten. Vlieg beloofde deze kwestie nog eens te bekijken.

Volgende week wordt een besluit genomen over de doorfietsroute.

Nieuws

Meest gelezen

menu