Raad: Assenaren afvalgeld teruggeven

Een berg afval. FOTO ARCHIEF DVHN

Inwoners van Assen besparen dit jaar zo'n 20 euro op de afvalinzameling. Het moet burgers duidelijk zijn dat ze dit geld daadwerkelijk terugkrijgen.

Inwoners van Assen besparen dit jaar zo'n 20 euro op de afvalinzameling. Het moet burgers duidelijk zijn dat ze dit geld daadwerkelijk terugkrijgen.

Dat is de mening van de meerderheid van de gemeenteraad. Assen stapt dit voorjaar over op een andere frequentie van de afvalinzameling. De vuilniswagen leegt de grijze container dan eens per maand en niet langer een keer in de veertien dagen. De groene container wordt in de zomer elke twee weken opgehaald in plaats van wekelijks en in de winter eens per maand. Daarnaast wordt de plasticcontainer elke twee weken opgehaald en niet een keer per maand. In deze oranje kliko mogen ook blik en drankkartonnen worden gestopt.

Beter scheiden
Assen hoopt dat burgers het huisafval beter gaan scheiden. De stad blijft nu achter in het sorteren van afval. Dat was vorig jaar landelijk bepaald op 60 procent, Assen kwam niet verder dan 56 procent. Beter scheiden levert met de nieuwe inzamelingsfrequentie de gemeente een forse besparing op. Die komt neer op ongeveer 20 euro per huishouden, zo heeft wethouder Harmke Vlieg laten berekenen.

Dat geld gaat terug naar de burgers. De gemeenteraad dringt er bij de wethouder op aan dit goed duidelijk te maken aan de inwoners. ,,Dan zien ze dat het scheiden van afval helpt. Daar gaat een stimulans van uit”, aldus Martin Rasker van de VVD.

Wethouder Harmke Vlieg gaat op aandrang van GroenLinks kijken of de gemeente luiers apart kan inzamelen. Er draait een landelijke proef, waar luiers opgehaald en gerecycled worden.

Minder restafval
Veel gemeenten wijzigen momenteel hun afvalinzameling. Allemaal met hetzelfde doel: minder restafval in de grijze container. Zo heeft Noordenveld afgelopen week besloten het restafval met ingang van volgend jaar ook eens per vier weken op te halen. Om minder gft-afval in de grijze container te krijgen, start deze gemeente medio dit jaar een proef. In een deel van Noordenveld krijgt een aantal inwoners een extra groene container en in een ander deel haalt de gemeente de gft-bak wekelijks op in plaats van eens per twee weken. Het meest succesvolle experiment wordt ingevoerd.

Aa en Hunze gaat ook eens per vier weken de grijze bak inzamelen. Meppel gaat het verst. Daar moeten inwoners hun restafval zelf in ondergrondse containers stoppen. Noordenveld en andere gemeenten willen dit systeem later invoeren, ze vinden dit nu nog een stap te ver.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu