Raad Borger-Odoorn gaat akkoord met reddingsplan voor Hunebedcentrum

Het Hunebedcentrum. Foto: DvhN

De gemeenteraad van Borger-Odoorn is tijdens de raadsvergadering van donderdag akkoord gegaan met een reddingsplan voor het Hunebedcentrum in Borger. Die kampt met financiële problemen. Bij het uitblijven van hulp, zou de toeristische trekpleister en archeologisch kenniscentrum al dit jaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen.

Sinds vijf jaar boekt het Hunebedcentrum enkel nog rode cijfers en alleen met leningen en extra geld voor projecten lukte het om in de benen te blijven.

Hoewel de opbrengsten sinds 2015 met een vijfde zijn gestegen, namen de kosten tot en met vorig jaar met 40 procent, oftewel 300.000 euro, toe. Deze stijging werd onder meer veroorzaakt door de vernieuwing van het entreegebouw, een terugval in de inzet van sociaal werkbedrijf Wedeka en een toename van het aantal betaalde krachten. Als extra tegenvallers in 2019 kwamen daar ook nog eens een kapotte rioolpomp, de installatie van noodzakelijke airco’s, een lekke vijver en lekkages in het pand bij. Het eigen vermogen zakte daardoor van 52.000 euro naar ruim 3 ton in de min.

Faillissement net voorkomen

In december 2019 kon een faillissement nog net worden voorkomen door vervroegde uitbetaling van gemeentelijke en provinciale subsidies. Het stichtingsbestuur besloot daarop stevig te bezuinigen door de rem te zetten op oproepkrachten, een investeringsstop af te kondigen, het horeca-aanbod te vereenvoudigen, de openingstijden aan te passen en te snijden in het personeel. Begin vorig jaar waren er nog dertien personen, deels in deeltijd, in dienst, nu zijn dat er nog negen.

Al deze maatregelen moeten het centrum uiteindelijk weer op de rails brengen, maar voor extra lucht wordt ook een beroep gedaan op gemeente en provincie.

De gemeente staat borg voor een lening van 745.000 euro van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Het Hunebedcentrum kan daarmee twee dure leningen vervroegd en boetevrij aflossen. Dit scheelt jaarlijks 25.000 euro.

De gemeente verhoogt vanaf 2021 de jaarlijkse subsidie aan het centrum met 35.000 euro naar 135.000 euro voor een periode van vier jaar. Om ervoor te zorgen dat het Hunebedcentrum voor dit jaar het hoofd boven water houdt, wil het college ook nog eenmalig 25.000 euro beschikbaar stellen. De provincie beslist rond de zomer of zij haar jaarlijkse bijdrage ook verhoogt van een ton naar 135.000 euro.

‘Borger zonder Hunebedcentrum is als Utrecht zonder de Dom’

Alle fracties onderkenden tijdens de raadsvergadering de meerwaarde van het centrum. ,,Borger zonder Hunebedcentrum is als Utrecht zonder de Dom”, zei Harm Greven van Gemeentebelangen Borger-Odoorn. Zijn fractie hamerde, net als onder meer VVD, GroenLinks en CDA, op meer toezicht van de gemeente. Velen vonden ook dat het Hunebedcentrum meer ambitie en ondernemersgeest moet tonen om in de toekomst de broek op te houden.

Cultuurwethouder Albert Trip (D66) gaf toe dat het college de problematiek onvoldoende in beeld heeft gehad. De gemeente wil daarom op de hoogte worden gehouden van de cijfers en regelmatig een werkbezoek brengen. Dit najaar dient het Hunebedcentrum een toelichting te geven over zijn koers voor de toekomst. Want dit noodpakket alleen is niet voldoende, weet ook Trip. ,,Er moet nog veel meer gebeuren.”

Meer inkomsten

Volgens bestuursvoorzitter Tryntsje Slagman zet het Hunebedcentrum de komende jaren naast kostenbesparingen ook in op het verhogen van de inkomsten. ,,Het bezoekersaantal ligt de laatste jaren zo rond de 90.000 euro en we willen kijken of we er met marketingcampagnes nog een boost aan kunnen geven. Verder denken we na over de oprichting van een vrienden-van-club.”

De impact van de tijdelijke sluiting door corona is nog onduidelijk. ,,Het wordt daarom sowieso een lastig jaar. Het is ook afwachten hoe geld uit het landelijke noodpakket voor de cultuursector wordt verdeeld. Maar daar valt nu nog niets over te zeggen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu