Raad Borger-Odoorn akkoord met bestemmingsplan voor Hunebedcity

Eigenaresse Marissa Hoedeman (rechts) met haar moeder Wilma Hoedeman in de speelgrot van Hunebedcity. Foto: Archief Jan Anninga

De gemeenteraad van Borger-Odoorn kan zich vinden in de bestemmingsplanwijziging voor Hunebedcity in Borger. Daarmee kan de familie Hoedeman haar toekomstplannen doorzetten, waaronder de komst van een glazen serre voor de ingang.

Dat bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De initiatiefnemers openden in juni hun zaak die deels uit horeca, winkeltjes en een speelgrot bestaat, voor het publiek. Voorts heeft Hunebedcity ook een maatschappelijk karakter, want tevens is het de bedoeling dat 50 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er aan de slag kunnen.

Moeder Wilma en dochter Marissa Hoedeman kochten hiervoor het niet gesloopte deel van het voormalige gemeentehuis van Borger aan. Omdat niet alle activiteiten en uitbreidingen passen in het huidige bestemmingsplan, moest dit worden gewijzigd.

Kanttekeningen

Hoewel het initiatief lof oogstte, plaatsten sommige fracties wel enige kanttekeningen. Mandy Vos van Leefbaar Borger-Odoorn en Pieter de Groot (GroenLinks) konden het schenken van alcohol niet in zijn geheel rijmen met de maatschappelijke insteek van het gebouw. De Groot wees op ook een onderzoek dat stelde dat de komst van Hunebedcity leidde tot een lichte oververtegenwoordiging van horeca in Borger.

Een groep ondernemers uit horeca had al eerder dit jaar bezwaar aangetekend de bestemmingsplanwijziging. Ze voerden onder meer aan dat de 150 vierkante meter aan winkeloppervlakte zich niet verhoudt tot het maatschappelijke karakter, dat er al meer dan genoeg horeca is en vroegen zich hardop af of het schenken van alcohol wel passend is bij een dergelijk bedrijf. Voor burgemeester en wethouders waren dit geen argumenten om het bestemmingsplan nog eens overhoop te halen.

Koudwatervrees

Wethouder Nynke Houwing wees op de mooie zomer en de goede zaken die de horeca als gevolg heeft kunnen doen. ,,Ze hebben een forse inhaalslag kunnen maken. Ik vraag me af of hier geen sprake was van koudwatervrees.” Ze denkt dat Hunebedcity het aanbod van Borger alleen maar kan versterken. Een lichte oververtegenwoordiging van horeca ziet zij ook niet. Wel is de wethouder nog van plan om de bezwaarmakers te vragen hoe zij het afgelopen seizoen hebben ervaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu