Raad Tynaarlo komt in actie voor Zuidlaardermarkt

Paarden op de Zuidlaardermarkt. FOTO ARCHIEF PEPIJN VAN DEN BROEKE

De gemeenteraad van Tynaarlo maakt zich zorgen over het voortbestaan van de Zuidlaardermarkt en keert zich tegen kabinetsplannen om de regels voor paardenmarkten aan te scherpen.

De gemeenteraad van Tynaarlo maakt zich zorgen over het voortbestaan van de Zuidlaardermarkt en keert zich tegen kabinetsplannen om de regels voor paardenmarkten aan te scherpen.

Tynaarlo gaat er bij het kabinet op aandringen geen verbod in te voeren om paarden rechtstreeks vanaf markten te exporteren. Dit na een motie van de ChristenUnie die dinsdagavond is aangenomen met een ruime meerderheid.

Kritisch rapport dierenwelzijn
Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) overweegt scherpere regels naar aanleiding van een kritisch rapport van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals over de Zuidlaardermarkt. In de nacht voorafgaand aan de markt zouden er incidenten zijn geweest. Ook zou de markt, met de kermis er naast, te druk zijn.

Eyes on Animals kreeg wel bijval van GroenLinks. Ook D66 was kritisch over het dierenwelzijn. Volgens raadslid Hennie van den Born (ChristenUnie) zou een exportverbod het einde betekenen van de Zuidlaardermarkt. Burgemeester Marcel Thijsen erkende dit. Hij ziet de motie als een steun in de rug.

Einde 24-uursregeling
Thijsen komt ook met een nieuwe verordening voor de Zuidlaardermarkt. Daarin komt de zogenoemde 24-uursregeling te vervallen, waarbij handelaren zich een etmaal voor de markt begint, moeten inschrijven. Een meerderheid steunde een motie waarin de raad Thijsen opriep die bepaling te schrappen. Argument is dat dit een onnodige belemmering is voor aanmelding, vooral ook voor buitenlandse handelaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu