Raad Tynaarlo praat in hotel met brood en soep over bezuinigingen

In de gemeenteraad van Tynaarlo is onrust ontstaan over een bijeenkomst met broodjes en soep. Foto Jacob Haagsma

Het ligt PvdA en GroenLinks zwaar op de maag: woensdagavond praat de gemeenteraad van Tynaarlo over ingrijpende bezuinigingen. En wel in het Fletcher hotel de Zeegser Duinen, onder het genot van soep en een broodje.

Subsidieaanvragen staan on hold, de kleinste uitgaven liggen onder een vergrootglas. De gemeente Tynaarlo vreest volgend jaar een tekort van 3 miljoen euro en moet dus flink bezuinigen. De gemeenteraad vroeg de ambtenaren om creatieve ideeën om die bezuinigingen te halen, bijvoorbeeld hoe kunnen we de almaar stijgende uitgaven aan jeugdzorg indammen.

Raadszaal is te klein

De ambtenaren hebben volgens burgemeester Marcel Thijsen in de vakantie doorgewerkt en willen het resultaat van hun inspanningen graag met de raadsleden delen. Volgens Thijsen is de raadszaal echter te klein om coronaproof bijeen te komen, want de betrokken ambtenaren en steunfractieleden willen er ook bij zijn. Daarom is de bijeenkomst daarom verplaatst naar het hotel. „En omdat we de raadsleden rond etenstijd uitnodigen, willen we ook iets te eten aanbieden”, aldus Thijsen.

Een volstrekt verkeerd signaal, vindt echter de PvdA. Fractieleden Anneke Lubbers en Koos Dijkstra overwegen de bijeenkomst maar helemaal niet te bezoeken. „Met de hal er bij hebben we in het gemeentehuis alle ruimte”, meent Dijkstra. Raadslid Miguel Ririhena van GroenLinks vindt het ook lastig. „De bezuinigingen raken de zwakkeren in de samenleving, dan moeten we dit niet zo doen.”

‘Stuur een tikkie rond’

John Franke van Leefbaar Tynaarlo stelde voor om de bijeenkomst naar theater De Kimme in Zuidlaren te verplaatsen. Dat vindt burgemeester Thijsen zo op het laatste moment weer erg nadelig voor de hotelexploitant. Bovendien, zo verzekerde hij, De Kimme is huren is duur.

Raadslid Edwin Hageman (VVD) heeft een praktische oplossing: „Stuur een tikkie rond, dan betalen we die soep en broodjes zelf wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu