Raad debatteert op de vierkante meter

Burgemeester Jan Seton DvhN

Gienus Ratering moet zijn bijgebouw in Buinerveen fiks inkrimpen. Van 118 vierkante meter nu naar 100. Het dak moet ook omlaag.

De gemeenteraad zal hem daar niet voor sparen. Alleen VVD en ChristenUnie willen instemmen met het verzoek van Ratering tot gedeeltelijke aanpassing van het bestemmingsplan. De overige partijen blijven bij hun standpunt dat de ondernemer op de blaren moet zitten omdat hij doelbewust zijn boekje te buiten is gegaan.

Risico op een schadeclaim

Dat het conflict tussen de gemeente Borger-Odoorn en de ondernemer al bijna tien jaar voort sluimert doet daar wat de meerderheid van de raad betreft niets aan af. Net zo min als het risico dat de gemeente loopt om een fikse schadeclaim aan de broek te krijgen. Ratering heeft al aangekondigd de Raad van State als scherprechter in te schakelen.

Het college is daar niet gevoelig voor. Dat ziet geen reden waarom het coulance jegens Ratering zou moeten betrachten en stelt zich principieel op. Burgemeester Seton: ,,Het gaat om consistentie van beleid en handhaving. Risico op een schadeclaim mag nooit de reden zijn om dat beleid niet te voeren.’’ Dat Ratering van omwonenden nooit een wanklank heeft gehoord en de buurt een stuk is tegemoet gekomen door het zwaartepunt van zijn bedrijfsactiviteiten te verleggen naar een andere locatie, is voor het college geen reden door de vingers te zien dat hij over de schreef is gegaan.

Geneuzel of slachtofferen?

Erik Huizing (VVD) vond het allemaal maar geneuzel op de vierkante meter. ,,Ik zie de krantenkop al voor me: ‘Raad Borger-Odoorn vergadert voor de derde keer over paar vierkante meter schuur.’ Als raadslid zou ik daar niet trots op zijn. Dit is een spel met alleen maar verliezers. We duiken het juridische traject in en hier wordt iemand geslachtofferd.’’

Seton vond dat Huizing daarmee veel te ver ging. ,,Slachtofferen vind ik een nare term. Want het gaat hier niet om de persoon, maar om beleid.’’ De kwestie wordt als bespreekpunt in de volgende raadsvergadering vervolgd.

Nieuws

Meest gelezen

menu