Raad van State: Gaswinning Eesveen kan doorgaan

Vermilion mag bij Eesveen in totaal 630 miljoen kuub aardgas winnen. Foto: Archief DvhN

Het Canadese gaswinningsbedrijf Vermilion mag toch een tweede boorput in gebruik nemen op de gaswinningslocatie Eesveen. Die uitspraak heeft de Raad van State in Den Haag gedaan.

Tegen het gaswinningsplan van Klimaatminister Wiebes bestaat veelverzet van omwonenden. De gemeentebesturen van Westerveld en Steenwijkerland hebben er eveneens grote moeite mee.

De hoogste bestuursrechter schaart zich achter Wiebes en Vermilion, die stellen dat bij dit relatief kleine gasveld de kans op aardbevingen klein is. Verder verwachten ze maximaal 1 centimeter bodemdaling. Dat is niets vergeleken bij het Groningen-gasveld.

Maximaal 630 miljoen kubieke aardgas

Vermilion wil op de grens van Drenthe en Overijssel tot 2027 maximaal 630 miljoen kubieke aardgas uit de bodem oppompen. Omwonenden van de winningslocatie ende twee gemeenten stapten in februari naar de Raad van State om het winningsplan van tafel te krijgen.

Volgens hen onderschat de overheid het risico op aardbevingen rond het kleine gasveld Eesveen. De gevolgen zouden niet zijn opgeteld bij het effect van winning uit kleine velden bij Nijensleek, Vinkega en Diever.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu