Raad van State schuift bezwaren tegen stadsboerderij Emmen van tafel: omwonenden zijn te laat in beroep gegaan

Een impressie van hoe stadsboerderij ‘t Nije Hoff in Emmen eruit komt te zien. Illustratie: Impressie 3DL

Een aantal inwoners van Emmen stond woensdag met lege handen bij de Raad van State in Den Haag.

De omwonenden waren met hun bezwaren tegen de verkleining van natuurgebied Noordbargerbos naar de rechter gestapt. Die verkleining moet de bouw van een melkveehouderij tussen het Noordbargerbos en woonwijk Bargeres mogelijk maken. Maar de rechter schoof de bezwaren van tafel, omdat de bewoners te laat in beroep zijn gegaan.

‘Gericht tegen een verkeerd perceel’

De melkveehouderij is van de Emmense broers Rick en Gert-Jan Nijhoff. Zij bouwen een stal voor 130 koeien. De provincie zag het wel zitten om dicht bij een stadswijk een knuffelboerderij te hebben. Vanwege de ammoniakuitstoot moest daarvoor wel een stukje af van het Noordbargerbos. Provinciale Staten namen die beslissing eind 2017.

Drie omwonenden tekenden bezwaar aan, maar twee van hen waren te laat. ,,In het derde geval was het bezwaar gericht tegen een verkeerd perceel”, zegt de Raad van State.

‘Misleidend’

De tegenstanders vinden het beeld dat zou zijn neergezet van knuffelboerderij voor de bewoners van stadswijk Bargeres ,,misleidend”. Het wordt volgens hen een grote veehouderij met een kaasfabriek.

De provincie vindt het belangrijk om consumenten dicht bij huis te laten kennismaken met de voedselproductie. Op hun bedrijf ’t Nije Hoff willen de broers ook twee bedrijfswoningen bouwen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu