Raad van State veegt plan voor supermarkt in oude sportschool in Emmen van tafel

Een van de lelijke plekken in Emmerhout, aan De Haar. Foto: DvhN

Er komt definitief geen supermarkt of andere grote winkel op de plek van een voormalige sportschool bij winkelcentrum Emmerhout in Emmen.

Dat heeft de Raad van State woensdagochtend besloten.

In een einduitspraak veegt de Raad van State alle bezwaren van de Hoogeveense projectontwikkelaar Jan Kroesen (Treanelka) van tafel. Die diende eerder twee vergunningsaanvragen om een al langer leegstaande sportschool in de wijk Emmerhout te kunnen verbouwen en als winkel te verhuren.

Maar de gemeente Emmen weigerde de vergunningen te verlenen, omdat ze geen grote winkel in het krappe gebouwtje wil, laat staan een supermarkt. Het winkelcentrum van Emmen-Noord ligt op een steenworp afstand. Daarop stapte Kroesen in februari naar de Raad van State.

Wijzigingen aan gevels en extra ramen

De Raad van State is het in ieder geval geheel eens met de gemeentelijke weigering. Het hoogste bestuursrechtscollege wijst de ontwikkelaar er in de uitspraak op dat zijn bouwplan te veel afwijkt van wat het bestemmingsplan toelaat. Kroesen wilde nogal wat wijzigingen aan de gevels aanbrengen en extra ramen plaatsen.

Raad: plan voldoet niet aan welstandseisen

Ook voldeed zijn bouwplan niet aan de welstandseisen, die onder meer het gebruik van goedkoop bouwmateriaal verbiedt. Volgens Kroesen voldoet zijn plan wel aan de welstandseisen, maar de Raad gaat daarin niet met hem mee. Die voegt er nog aan toe dat de ontwikkelaar ook geen tegenadvies heeft overlegd waaruit zou kunnen blijken dat de Emmense welstandscommissie het bij het verkeerde eind had.

Geen vormfouten

Verder is het bestuursrechtscollege van oordeel dat Emmen geen fatale vormfouten heeft gemaakt in de vergunningsprocedure. Ook op dat punt vangt Kroesen bot. Kortom, de Hoogeveense ontwikkelaar zal een ander plan voor zijn gebouw moeten vinden waar de gemeente wel mee kan instemmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu