Raad van State wijst protesten af tegen gaswinning Dieverveld in Wapse. Vermillion gaat daar 3,16 miljard kubieke meter gas uit de bodem halen tot 2034

De Raad van State heeft woensdag de bezwaren afgewezen van de gemeente Westerveld, Milieudefensie en omwonenden tegen het opschroeven van de gaswinning in het Dieverveld bij Wapse door gasproducent Vermilion.

Het gasbedrijf Vermilion

Het gasbedrijf Vermilion Foto: DvhN

Volgens de Raad van State is de verwachte bodemdaling met maximaal vier centimeter goed berekend. De bodemdaling leidt ook niet tot schade aan woningen en andere gebouwen, aldus het rechtscollege in Den Haag.

In het kleine gasveld in Wapse (Dieverveld) wil het Canadese gasbedrijf Vermilion 3,16 miljard kubieke meter gas uit de bodem halen tot 2034. Het mag de winning opschroeven van 480.000 kubieke meter naar 1,5 miljoen kubieke meter per dag.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf daar in 2019 groen licht voor. De Stichting GASDrOvFr, de gemeente Westerveld en Milieudefensie maken daar ernstig bezwaar tegen en stapten naar de Raad van State.

Gaswinning in kleine velden

Westerveld vroeg de hoogste bestuursrechter om Vermilion een omgevingsfonds met euro’s te laten vullen, voordat het bedrijf verder gaat met gaswinning in de kleine velden. „Exploitanten moeten iets terug doen voor de omgeving’’, zei advocaat Robert van der Velde. Dat vindt de Raad van State niet nodig.

De Mijnbouwwet kent een schaderegeling die volgens de rechter voldoende is. Omkering van de bewijslast bij schade, zoals in Groningen en bij de gasopslag Norg na veel vijven en zessen is gebeurd, vindt de Raad van State bij kleine gasvelden een brug te ver. Daar is volgen haar een wetswijziging voor nodig.

Stichting GASDrOvF vindt dat bij het berekenen van de bodemdaling rekening gehouden had moeten worden met de invloed van de gaswinning in het naburige Nijensleek en Vinkega in de gemeente Weststellingwerf. Volgens de Raad van State heeft gaswinning daar geen invloed op bodemdaling in het Dieverveld.

Zorgen bevolking

De bevolking rond de kleine winlocaties in Zuidwest Drenthe maakt zich grote zorgen. „Er zijn veel oude gebouwen en woningen in ons gebied. Toon maar eens aan dat scheuren of schade van gaswinning komt”, zei Jeanette van der Velde uit Kallenkote, voorzitter van Stichting GAS DrOvF, eerder tijdens de behandeling van het hoger beroep. „Over tien jaar zitten wij hier met de handen in het haar net als nu in Groningen.”

Gasbedrijf Vermilion ontliep eerder dit jaar strafrechtelijk vervolging voor het winnen van extra gas uit de velden bij Diever en Vinkega. Het bedrijf haalde bij proefboringen miljoenen kuub gas uit beide velden, voordat de minister officieel toestemming had gegeven voor gaswinning.

Het Openbaar Ministerie concludeerde na onderzoek dat niet was aan te tonen dat Vermilion in strijd met de milieuvergunning had gehandeld. In deze vergunning is vastgelegd hoeveel gas het bedrijf in een bepaalde periode mag winnen, maar volgens het OM is niet duidelijk of die vergunning al van kracht was tijdens de proefboringen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu