Raad zegt ja tegen plan zonneakker Daalkampen, ook andere zonneparken Borger-Odoorn krijgen groen licht

De tegenstanders tegen het zonnepark Daalkampen met uiterst links PvdA bestuurslid Simone van Dijk.

De gemeenteraad van Borger-Odoorn is in grote meerderheid akkoord met het plan voor een zonneakker naast de wijk Daalkampen in Borger.

Alleen PvdA en Leefbaar Borger-Odoorn zijn tegen. ChristenUnie is voor maar wil eerst een onderzoek naar gezondheidsrisico’s.

153 zienswijzen uit de wijk

Liefst 153 zienswijzen tegen het plan van ondernemer Jan Reinier de Jong plus een offensief via de media konden het merendeel van de raad niet vermurwen. En dat gold ook voor de hele rij sprekers die tijdens de oriënterende raadsvergadering vorige week fel van leer trok.

Vriendjespolitiek en informatie wegmoffelen

Vriendjespolitiek. Machtsmisbruik. Informatie wegmoffelen. Een oneerlijk proces. Het college van Borger-Odoorn kreeg onderuit de zak. Maar is vanuit de wijk zelf het spel wel zo zuiver gespeeld? VVD en GroenLinks vinden van niet. ,,Ik heb me verbaasd over de agressieve campagne die in Daalkampen is gevoerd. Ben je het niet eens met hun zienswijzen dan word je als vijand beschouwd. Ik heb mailtjes ontvangen waarin ik nog net niet voor achterlijk werd uitgemaakt als ik tegen het plan zou stemmen”, zei Pieter de Groot (GroenLinks).

,Op zijn zachtst ongepast’

Ook Erik Huizing (VVD) zei met dergelijke mailtjes te zijn bestookt. ,,Op zijn zachtst gezegd ongepast”, vond Huizing. Simone van Dijk was vorige week een van de insprekers. Dat Van Dijk met haar betoog de meeste bijval kreeg van de PvdA spreekt voor zich. Ze is nota bene bestuurslid van de PvdA Borger-Odoorn.

Onjuiste informatie in flyer

Wat VVD en GroenLinks betreft hebben de tegenstanders vals spel gespeeld door een verkeerd beeld in een flyer te schetsen. De Groot: ,,In de flyer die ze rond hebben laten gaan stond onjuiste informatie. Er werd gesteld dat sprake was van 25 hectare in plaats van de werkelijke 20 hectare. Bovendien zijn bewoners onder druk gezet. Zo van zet die handtekening, anders hoor je er niet meer bij.”

,Had men dan liever woningen gehad?’

Ondernemer Jan Reinier de Jong oogstte bij het merendeel van de fracties waardering voor de manier waarop hij rekening heeft gehouden met wensen uit de wijk. Pieter de Groot: ,,Hij heeft met de landschappelijke inpassing, de hoogte van de bosschages en zonnepanelen zijn plannen aangepast en de buurt de kans gegeven om via een postcoderoos zelf energie af te nemen.” De Groot wijst er nog even fijntjes op dat deze grond ooit bestemd was voor bouw van woningen. ,,Had men dan liever woningen gehad?”

Motie impactanalyse

PvdA, Leefbaar Borger-Odoorn en ChristenUnie dienden nog een motie in waarin ze verzochten om een impactanalyse. ,,Wij maken ons zorgen over gezondheidsrisico’s door bijvoorbeeld stralingseffect”, zei Annemiek de Groot (Leefbaar). De motie werd verworpen.

Groen licht voor alle parken

Alle vier andere zonneparken die ter discussie kwamen, kregen groen licht van de raad. Het betreft Paardetangendijk Buinerveen (31 ha), Hooghweg Energy Buinen (5 ha), zonnepark Exloo (60 ha) en zonnepark Westdorp (2 x 5 ha).

Nieuws

Meest gelezen

menu