Raadhuisplein Emmen wint Drentse Architectuurprijs 2016

De winnaars van het Raadhuisplein met Cees Bijl. FOTO DVHN

Het Raadhuisplein in Emmen heeft zaterdagmiddag de Drentse Architectuurprijs van 2016 gewonnen. De jury koos de winnaar uit vier genomineerden op de shortlist. In totaal zonden negentien initiatieven hun projecten in.

De prijs werd uitgereikt in het gloednieuwe Atlas Theater in Emmen. De winnaar ontving de Architectuurprijs uit handen van oud-burgemeester Cees Bijl van Emmen. De vakjury,bestaande uit Aat Vos uit Donderen, Julietta Zanders en Eric van de Kooij, beiden uit Amsterdam.

Niet alleen de vakjury koos een winnaar. Ook het publiek mocht stemmen op het initiatief dat zij het mooist vonden. Het bleek unaniem aan het oordeel van de vakjury: De publieksprijs ging met 445 stemmen ook naar het Raadhuisplein.

De jury vond dat de architecten ontzettend goed geslaagd zijn in het verbinden van het oude centrum van Emmen met het nieuwe Wildlands. Ze zien dat veel mensen gebruik van het plein maken. Het plein stimuleert mensen om naar buiten te gaan, aldus de jury. Volgens hen is het plein op alle niveaus goed ingericht, van stedelijk niveau tot de meubels.

Nog even de vier genomineerden op een rijtje:

Schuurwoning, Eelderwolde

Bij Eelderwolde is een oude boerderij omgetoverd tot moderne schuurwoning. Alleen het oorspronkelijke voorhuis werd in een nieuwe setting geplaatst met een eigentijdse woonschuur. Daarmee transformeerde het voormalige woonhuis tot schuur en vice versa.

Natuurlodges, Wapserveen

De vakantiewoningen staan aan de rand van een natuurgebied dat deel uit maakt van Natura 2000. De locatie grenst aan de natuurgebieden Holtingerveld en Oosterzand, bijzondere natuurgebieden met een unieke geschiedenis. Het project is dan ook ontwikkeld in nauwe samenspraak met de Natuur en Milieufederatie Drenthe, de Vereniging voor Natuurmonumenten en de provincie Drenthe.

Onderwijspark Ezinge, Meppel

Onderwijspark Ezinge is een complex dat vijf verschillende scholen huisvest. Een HAVO/VWO, VMBO, MBO, een school voor moeilijk lerende kinderen en een school voor moeilijk opvoedbare kinderen zijn hier samengebracht en worden ondersteund door een sport accommodatie en ruimte voor onderwijsgerelateerde bedrijvigheid.

Raadhuisplein, Emmen

Het Raadhuisplein is een levendig en attractief plein van 26.000 m2, met veel groen en water middenin het centrum van Emmen. Er zijn sundecks, een skatebaan, speeltoestellen en waterpartijen. De combinatie van plein en park, groen en water, actie en rust, fraai gekozen materialen en een spectaculair lichtontwerp blijkt een trekpleister voor bezoekers van alle leeftijden.

Nieuws

menu