Raadsleden gaan weer in gemeentehuis vergaderen (maar ze moeten het zonder hun befaamde hapjes stellen)

Exterieur van de raadszaal van Tynaarlo. Foto: Marcel Jurian de Jong

De gemeenteraad van Tynaarlo komt vanaf volgende week dinsdag weer bijeen in het gemeentehuis in Vries om te vergaderen over ingewikkelde onderwerpen als zorg en sociaal beleid.

De afgelopen keren heeft de raad digitaal vergaderd, net als veel andere raden en Provinciale Staten. De raadsleden kwamen al snel tot de conclusie dat ingewikkelde onderwerpen zich hier niet voor lenen, daarvoor moet je elkaar toch in de ogen kunnen kijken.

Inrichting raadszaal veranderd

Raadsgriffier Peter Koekoek en burgemeester Marcel Thijsen besloten daarom in overleg met de fractievoorzitters de inrichting van de raadszaal laten aanpassen, zodat mensen er veilig kunnen vergaderen. De leden komen nu veel verder uit elkaar te zitten en er zijn allerlei aanwijzingen opgesteld. Zo moeten raadsleden die hun plek achterin de zaal hebben, wat eerder komen, zodat ze ook als eerste kunnen plaatsnemen en zich niet langs collega’s hoeven te wurmen.

Verder mogen alleen raadsleden, de griffier, de burgemeester en de wethouders komen. Publiek, media en leden van steunfracties moeten de beraadslagingen maar via internet volgen. Terwijl de raadsvergaderingen van Tynaarlo befaamd waren vanwege de grote hoeveelheden cake, spekkoek, stukjes worst, kaas, snoeptomaatjes, druiven en drankjes die de kantinedienst altijd serveerde, wordt schraalhans nu keukenmeester. Er zal bij de ingang alleen koffie en cake klaarstaan.

Mogelijk zullen diverse raadsleden toch thuisblijven omdat ze het niet aandurven naar een raadsvergadering, of omdat ze verkouden zijn. Een hybride vergadering, waarbij een deel van de raad live vergadert en een deel via internet, is wettelijk weer niet mogelijk. Om rechtsgeldige besluiten te nemen, moeten er 12 van de 23 leden aanwezig zijn, het zogenoemde quorum.

Nieuws

Meest gelezen

menu