Raadslid Tynaarlo mag niet spoken

Hoewel raadsleden in Tynaarlo trouw elke raadsvergadering bezoeken, komt de gemeente toch met regels om zogenoemde spookraadsleden aan te pakken.

Dit blijkt uit een nieuwe gedragscode voor raadsleden en bestuurders. In 2014 ontstond landelijk een discussie over het verschijnsel dat raadsleden nooit aanwezig zijn bij een raadsvergadering. Onder meer in Delfzijl en Amersfoort deed zich het verschijnsel spookraadsleden voor. Er zijn geen mogelijkheden om deze raadsleden te korten op hun vergoeding, liet minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) toen weten.

Mochten raadsleden in Tynaarlo zonder duidelijke reden langdurig afwezig zijn, dan moet dit in de gemeenteraad besproken worden, staat in de nieuwe gedragscode. Op dinsdag 5 april zal de gemeenteraad hierover beslissen.

Eind vorig jaar is de gemeenteraad van Tynaarlo tot de conclusie gekomen dat de huidige gedragscode, die dateert uit 2002, verouderd is. De raadsleden Pepijn Vemer (D66) en Casper Kloos (Leefbaar Tynaarlo) hebben samen met burgemeester Marcel Thijsen en griffier Jan de Jong gewerkt aan een nieuwe code. Het gaat hierbij verder over nevenfuncties en cadeau’s. Raadsleden mogen incidenteel een cadeautje tot een waarde van 50 euro accepteren, maar dit mag niet thuis. Een uitnodiging voor een lunch of iets dergelijks mag alleen als dit past bij de uitoefening van hun functie.

De raad moet minstens één keer per jaar het onderwerp integriteit agenderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu