Radeloze vader van doodzieke Amir (10): In de instelling geven ze mijn zoon slaappillen (+video)

De ouders van Amir na de zitting bij de kinderrechter. Foto: Renate Winkel

De ouders van de terminaal zieke Amir Mouradi (10) uit Emmen zeggen dat hun zoon sterk achteruit is gegaan sinds hij door de kinderbescherming is weggehaald. ,,Ik stond elke nacht op om mijn zoon vast te houden en te masseren als hij het benauwd had.”

De radeloze vader van de verstandelijke gehandicapte jongen vertelt dat zijn zoon in de nacht geen zorg krijgt maar slaappillen in de instelling waar de jongen door de kinderbescherming is geplaatst. Hij zei dat woensdag na een drie uur durende zitting bij de meervoudige kinderrechter over de uithuisplaatsing van zijn zoon Amir.

De jongen, die lijdt aan een ongeneeslijke stofwisselingsziekte, is twee weken geleden bij zijn ouders uit het azc in Emmen weggehaald. Hij verblijft volgens de ouders nu in een gehandicapteninstelling in Bedum. Dat is zeer tegen hun zin. De vader en moeder willen zelf voor hun kind zorgen in de laatste fase van zijn leven. Hij is uitbehandeld en heeft waarschijnlijk hooguit nog enkele maanden te leven.

Onmenselijk dat ouders niet bij doodzieke kind kunnen zijn

Advocaat Joancy Breeveld is voorzichtig optimistisch over het verloop van de zitting, waar zij namens de ouders heeft gepleit voor het opheffen van de voorlopige ondertoezichtstelling van Amir. De advocaat hoopt op een positieve uitspraak van de rechtbank. ,,Er is goed naar ons geluisterd. We hebben verteld dat de ouders de zorg kunnen blijven geven die ze al jaren met hulp van thuiszorg aan Amir hebben gegeven. Ik heb ook gezegd dat het helaas heel slecht gaat met Amir en dat het onmenselijk is dat zijn ouders niet bij hun doodzieke kind kunnen zijn.”

‘Als het kan een kind altijd met de ouders herenigen’

Waarnemend regiodirecteur Robert Vonk zei na afloop dat de Raad voor de Kinderbescherming Noord-Nederland op de zitting heeft vastgehouden aan de oorspronkelijke maatregel, de voorlopige ondertoezichtsstelling van Amir. Eerder zei de kinderbescherming dat is ingegrepen, omdat de jongen acuut specialistisch zorg nodig heeft en dat de ouders dat niet kunnen geven. ,,Wij vinden dat die maatregel terecht is opgelegd en dat die moet worden gehandhaafd.”

Details wil Vonk niet geven. ,,Over de inhoud van de zitting ga ik geen mededeling doen. Het was in elk geval een meervoudige kamerzitting. Dat betekent dat de rechtbank ook veel gewicht heeft gegeven aan deze zaak.” Vonk zei dat de kinderbescherming er niet op tegen is dat Amir uiteindelijk teruggaat naar zijn ouders. ,,Het is altijd ons doel om een kind met ondersteuning van een gezinsvoogd als het kan met de ouders te herenigen. Zeker in het geval van zo’n ernstig ziek kind wens ik alle betrokkenen van harte toe dat het gaat gebeuren.”

De rechtbank in Assen doet donderdag uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Amir
Video
menu