Radeloze zus van vermoorde Halil Erol doet moreel appel op tbs'er Matthias M: 'Vertel waar mijn broers hoofd is begraven'

Nursen Erol uit Steenwijk doet een emotionele oproep aan de 43-jarige Matthias M. uit Meppel, die donderdag is veroordeeld voor het doden van haar broer. Zij roept hem op om openheid van zaken te geven. ,,Vertel eerlijk waar jij de handen en vooral het hoofd van Halil hebt begraven.”

Foto: ANP/AD

Foto: ANP/AD

Donderdag veroordeelde de rechtbank in Zwolle de ex-tbs’er Matthias M. tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. M., die in 1998 ook al voor het verkrachten en doden van een jonge vrouw tot celstraf en tbs was veroordeeld, was nog maar een paar weken uit de tbs-kliniek toen hij de toen 34-jarige broer van Nursen Erol vermoordde.

‘Waar is Halil zijn hoofd?’

De familie reageerde met opluchting op de straf die de rechters M. hebben opgelegd: tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

Halil Erol, vader van twee dochters, verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Hij werd gedood in de woning van M. in Meppel, waarna de ex-tbs’er het lichaam met een timmermanszaag in stukken zaagde. Daarna dumpte M. de lichaamsdelen op meerdere plekken.

Enkele maanden later werden delen van zijn lichaam teruggevonden in de Steenwijker Aa in Eesveen. De armen (zonder handen), bovenbenen en onderbenen met voeten werden in een Ikea-zak gevonden. Begin 2013 vonden twee wandelaars ook menselijke resten en botten (de romp van Erol) in natuurgebied De Kiersche Wijde in Wanneperveen.

Erols handen en hoofd zijn nooit gevonden en dat is onverteerbaar voor Nursen Erol en haar familie. ,,Nu Matthias M. is veroordeeld vraag ik hem: vertel eerlijk waar het hoofd en de handen van mijn broer zijn. Het is voor ons geloof heel belangrijk”, laat ze weten aan Dagblad van het Noorden .

‘Wij gaan door een hel’

De zaakmanager van Slachtofferhulp hielp met het overbrengen van deze wens. ,,Het hoofd representeert volgens het islamitisch geloof 50 procent van het lichaam. Wij zijn door een hel gegaan en kunnen het nog steeds niet afsluiten”, aldus Nursen Erol.

Zij en haar nicht doen dan ook een moreel appel op Matthias M. ,,We hebben Halil twee keer begraven. We hebben twee begrafenissen voor hem georganiseerd, omdat zijn lichaamsdelen op verschillende plekken en op verschillende momenten zijn gevonden. En nog steeds kunnen wij het niet afsluiten.”

De veroordeling doet Nursen Erol wel goed. ,,Zeker gezien zijn voorgeschiedenis is het belangrijk dat hij niet snel meer in de maatschappij terugkeert en na zijn celstraf psychische hulp krijgt. Geen familie mag in de toekomst meer meemaken wat wij door deze man hebben moeten doorstaan.”

Ook de rechtbank van Overijssel in Zwolle stipte de gruwelijkheid van de zaak nog even aan. ,,Matthias M. heeft de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. Daarnaast is ook de maatschappij ernstig geschokt door de dood van Erol en het herhaaldelijk in openbare natuurgebieden aantreffen van lichaamsdelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu