Radioactieve dump: ‘straling te vergelijken met röntgenfoto bij tandarts’

De gedumpte radioactieve ballastblokken waarvoor onder meer een Drentse schroothandelaar werd opgepakt, hebben een straling die op korte termijn geen lichamelijke schade oplevert.

Volgens woordvoerder Leonie Wolters van de nucleaire toezichthouder ANVS lag de straling van het gedumpte materiaal ,,net boven de achtergrondstraling”. Dit is de radioactieve straling die van nature overal op aarde aanwezig is.

Tandarts

Wolters: ,,Als je zo’n steen een uur lang zou vasthouden, krijg je dezelfde straling als op het moment dat de tandarts een röntgenfoto bij je maakt.’’

Deze en vorige week zijn in Friesland, Drenthe en Overijssel in totaal vier schroothandelaren aangehouden voor het dumpen van 25 ton radioactieve ballastblokken. Die zijn waarschijnlijk afkomstig uit een schip, maar welk schip is volgens de politie nog onbekend.

Vergunning

De partij radioactief afval kwam aan het licht nadat een deel ervan door een verdachte was aangeboden bij een gecertificeerde Friese schroothandel. Die had een vergunning om radioactief materiaal te verwerken en beschikte over een speciaal detectiesysteem.

Dat systeem sloeg alarm toen de basaltblokken er doorheen werden gevoerd. Het bedrijf deed toen een (verplichte) melding bij de ANVS, wat aanleiding was tot een politieonderzoek.

Goedkoop

Het volgens de regels verwerken van radioactief afval kost geld. De politie vermoedt dat de verdachten op een goedkope manier van de basaltblokken wilden afkomen door het zonder kennisgeving aan te bieden bij diverse schroothandelaren.

Twee weken

Na de melding bij de ANVS heeft het twee weken geduurd voordat de volledige partij basaltblokken bij de politie in beeld was. Daardoor valt er op dit moment niets te zeggen over eventuele lichamelijke schade op lange termijn, aldus politiewoordvoerder Anne van der Meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu