Radiozendamateur Bertus Steegen (86) uit Zwinderen stond midden in de wereld

Ondanks zijn blindheid stond Bertus Steegen midden in de wereld. Archieffoto: Anneke Bloema

Bertus Steegen uit Zwinderen zal worden herinnerd als een markante man, maar bovenal als een man die ondanks zijn visuele handicap midden in de wereld stond. Hij overleed afgelopen weekend na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd.

Steegen werd donderdagmiddag met een authentieke houten boerenwagen naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats in Oosterhesselen gebracht.

Zwinderen was ‘zijn’ dorp. Hij is er in 1933 geboren en heeft er een groot deel van zijn leven gewoond. Steegen was in de dorpsgemeenschap een graag geziene figuur. Ondanks zijn visuele handicap - Steegen was volledig blind - plukte hij met een gulle lach de dag. De wandeling door het dorp was een dagelijks ritueel, onder goede omstandigheden wel drie of vier keer op een dag. Bertus wandelde niet alleen door het dorp, maar ook door de wijde omgeving.

Boer, bankwerker en telefonist

Steegen was weduwnaar, vader van twee kinderen, grootvader en levensgenieter. Hij volgde verschillende opleidingen en was boer, bankwerker en telefonist. Zijn ouders runden een boerderij in Zwinderen en adviseerden hem om een opleiding te volgen aan de Blindenschool in Bussum. Daar volgde hij een metaalopleiding en braille. Bertus leerde hier de beginselen onder de knie te krijgen hoe hij moest leven met blindheid.

Vooruitdenken

Het leven kende voor hem zeker de nodige beperkingen, maar hij raakte er aan gewend. Alles had bij hem thuis een vaste plek. Vanwege zijn blindheid moest Bertus steeds vooruitdenken om iets te kunnen ondernemen. Weinig ging vanzelf en hij kon ook weinig aan het toeval overlaten. Als één ding echter duidelijk is geworden, is dat Bertus met een visuele beperking meer dan volledig aan het leven heeft kunnen deelnemen.

Boek van Anneke Bloema

In 2012 verscheen over hem het boek ‘Bertus Steegen volgens Anneke Bloema’. Fotograaf Bloema, ook woonachtig in Zwinderen, maakte bijna wekelijks een fietstocht op de tandem met Bertus. De stalen ros was hem goud waard, want met dit vervoermiddel kon hij dankzij Anneke de wijde omgeving verkennen. In 2008 kwamen ze met elkaar in contact. Het tweetal besloot sindsdien om iedere vrijdagochtend een rondje te maken. Het werd een traditie en daar heeft Bertus - tot de laatste toe - van kunnen genieten, net als van de contacten met zendamateurs over de hele wereld.

Radioamateur

Als fanatiek radiozendamateur kon hij zich verbaal voortreffelijk manifesteren en stond hij vrijwel dagelijks in contact met andere werelddelen. Het was voor hem fantastisch om met amateurs op duizenden kilometers afstand in contact te komen, ervaring uit te wisselen en vriendschappen te sluiten.

Een sprietantenne van 23 meter en een draadantenne van 42 meter zorgden voor voldoende bereik. Vanuit zijn woonboerderij aan de Hoogeveense Vaart legde hij verbindingen met collega’s uit alle werelddelen.

De wereld was door zijn blindheid donker, maar dit gaf Steegen veel energie en kon hij het leven toch nog echt beleven. Het gedraai aan knopjes en het luisteren naar mensen die je vaak moeilijk kon verstaan; het is voor een leek ogenschijnlijk weinig interessant. Voor Bertus Steegen was er geen mooiere hobby denkbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu