Raedthuys: 'Windmolens Emmen moeten hoger'

Foto Archief DvhN / ANP ANP

Windmolenexploitant Raedthuys, de belangrijkste kandidaat voor de aanleg van een of meer windparkjes in Emmen, kan niet voldoen aan de randvoorwaarden die de gemeente Emmen stelt aan de komst van turbines.

Dat is deze week duidelijk geworden tijdens de lopende reeks informatiebijeenkomsten in hotel Van der Valk. Emmen stelt als randvoorwaarden dat de tiphoogte van de molens de 149 meter niet overschrijdt, dat de maximale as-hoogte 100 meter bedraagt en dat de molens maximaal 16 jaar worden geplaatst.

Maar met die voorwaarden is een businesscase onmogelijk, stelt projectmanager Arjen Boesveld van Raedthuys. Om die reden heeft de Twentse windmolenexploitant ook een zienswijze ingediend op de structuurvisie, die de gemeenteraad in het tweede kwartaal van dit jaar moet aannemen.

Drie windparken


Raedthuys heeft, samen met concurrent Yard, een plan ingediend voor drie windparken in de gemeente Emmen: vijf molens langs de N34, twintig molens nabij het lawaaisportcentrum Pottendijk en zeven molens langs de Duitse grens tussen Barger-Compascuum en Emmer-Compascuum.

Volgens Boesveld krijgt Raedthuys simpelweg geen geld van de bank voor windmolens van hooguit 149 meter hoogte. ,,Zulke molens zet je alleen aan de kust.'' Raedthuys mikt dan ook op molens van zo'n 180 meter hoog, die 's nachts verlicht moeten zijn. De as-hoogte is dan tussen de 120 en 140 meter. Raedthuys gaat in haar plannen uit van een termijn van dertig jaar.

Raedthuys voldoet wel – knarsetandend - aan de gemeentelijke eis dat de windmolens op 1100 meter van woongebieden en 500 meter van solitaire huizen moeten staan. ,,Ik ken geen gemeente in Nederland waar de eisen zo streng zijn'', stelt Boesveld.

Nieuws

Meest gelezen

menu