Rage uit Rusland en Amerika waait over naar Meppel: 'Je kunt hier altijd komen hangen'

Directeur Peter de Visser van Stad & Esch Meppel mocht de bijzondere hangplek voor geopend verklaren. Aan de linkerkant kijkt leraar Jermaine Lubbers mee. Foto: Lourens Looijenga

,,Het is niet één keer in de week aan een stang hangen, het is een levensstijl.'' Sportdocent Gregory Lans van Stad & Esch Meppel heeft samen met zijn collega Jermaine Lubbers een passie ontwikkeld voor calisthenics, een verzamelwoord voor fitnessoefeningen waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Op het onderwijspark Ezinge staat nu een calisthenicspark.

Het woord calisthenic wordt gevormd vanuit twee Griekse woorden die schoonheid en kracht betekenen. ‘Onuitspreekbaar’, vindt directeur Peter de Visser. Bij de opening van de plek met stangen op diverse hoogtes demonstreren twee atleten dat je vooral veel coördinatie en kracht nodig hebt om deze turnoefeningen te doen. Je denkt toch even aan Epke Zonderland.

(Tekst leest verder onder de video)

 

Street-workout

,,Het lijkt bij hen zo simpel'', zucht een oudere gymleraar, als een Spaanse atleet met zijn kin aan een stang hangt. De nieuwe rage is overgewaaid uit Rusland. Maar ook in Amerika hangt men horizontaal aan lantaarnpalen als ‘street-workout’. In ons land schieten de parken als paddenstoelen uit de grond. In tien jaar zijn er al bijna 200, waaronder sinds 2016 in Groningen.

Bijzonder is dat het park in Meppel het eerste is binnen het voortgezet onderwijs. Calisthenics wordt samen met de Nederlandse Calisthenicsbond daar als leervak verder ontwikkeld. Nu gebeurt het lesgeven nog alleen tijdens schooltijd, maar als het aan leraar Gregory Lans ligt wordt het ook mogelijk buiten schooltijd. Hij wil bijvoorbeeld op een middag trainingen aanbieden.

Maar wanneer doe je het goed?

Het park is openbaar en dus dag en nacht voor iedereen beschikbaar. ,,Je kunt hier dus altijd komen hangen, maar wanneer doe je het goed?'' Hij hoopt dat het ooit een Olympische sport wordt. Jermaine Lubbers spreekt de grote groep scholieren bij de opening toe. ,,Je moet controle krijgen over je lichaamswerk. Het gaat om jezelf ontplooien, zowel mentaal als fysiek. Dit gaat echt werken voor je toekomst.''

Jongeren leren volgens hem in het park op spelenderwijs hun lichaam trainen, ze helpen elkaar ook daarbij. Dat blijkt ook als de demonstratie van spierbundel en wereldtopper Rico Mesa Hamimi - in een strak shirtje - voorbij is. De toestellen worden na een luid applaus bestormd door scholieren die het wel even willen proberen en misschien ook wel indruk willen maken op klasgenoten.

Deze vorm van gymnastiek spreekt de jeugd duidelijk aan, zo ziet ook directeur Peter de Visser tevreden. Hij mocht als openingshandeling een lintje doorknippen. Visser trok samen met de gemeente 26.000 euro uit voor het park.

Nieuws

menu