Ralf Schumacher in zijn Formule 1 wagen is dit weekeinde de topact op Jack's Racing Day op TT Circuit in Assen

Op het TT Circuit in Assen staat komend weekeinde de Jack’s Racing Day op het programma. Ondanks coronamaatregelen mogen er zowel zaterdag als zondag 35.000 bezoekers komen. Esteban Ocon komt niet, Ralf Schumacher wel.

Lee van Dam in de pitstraat van het TT Circuit waar zaterdag en zondag de Jack's Racing Day wordt gehouden.

Lee van Dam in de pitstraat van het TT Circuit waar zaterdag en zondag de Jack's Racing Day wordt gehouden. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het contract was getekend maar Esteban Ocon, de verrassende winnaar van de laatste Formule 1 race, zegde vorige week definitief af voor de Jack’s Racing Day. Zijn team van Renault Alpine, 28 man sterk, zou tien dagen in quarantaine moeten, als ze dit weekeinde naar het grote auto, motor- en kartevenement op het TT Circuit in Assen zouden komen. Dat was teveel van het goede met het oog op de komende races in België en Zandvoort.

Maar Ralf Schumacher is zaterdag en zondag wel van de partij in Assen. De voormalige Formule 1 coureur, en broer van meervoudig wereldkampioen Michael, stapt in de originele bolide van Toyota Racing waarmee hij in 2007 zijn racecarrière in de Formule 1 afsloot. Ook de auto van zijn toenmalige teamgenoot Jarno Trulli komt mee naar Assen.

Mick Schumacher

,,We hebben nog een poging gedaan om via Ralf zijn neef Mick Schumacher (zoon van Michael en rijdend voor Haas in de Formule 1) in Assen te krijgen, maar dat is niet gelukt”, zegt organisator Lee van Dam van de Jack’s Racing Day. ,,Maar de fanclub van Michael en Mick Schumacher uit hun woonplaats Kerpen komt wel.”

Van Dam is al lang blij dat het racefestijn komend weekeinde kan doorgaan. De jongste coronarichtlijnen voor festivals van het kabinet zorgde deze week voor veel telefoontjes en mailtjes met de vraag of de Racing Day wel doorgaat. ,,Wij zijn geen festival, hebben alleen zitplaatsen en bezoekers hoeven geen anderhalve meter afstand te houden. De Racing Day gaat door en we mogen per dag 35.000 toeschouwers ontvangen.”

Voorwaarden voor toegang

Wel gelden er voorwaarden. Zo wordt elke bezoeker bij de ingang van het circuit gecontroleerd op zijn vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang of een coronaherstelbewijs. Dat in combinatie met een ID-kaart en een toegangskaartje. Aanmelden voor een kaartje via de website van het TT Circuit is verplicht en kost 1 euro. ,,Zo houden we zicht op het aantal bezoekers.”

,,We hebben op het circuit een eigen teststraat ingericht voor de 3000 rijders en aanhang. Elke dag worden ze getest.” De strenge coronaregels in Engeland en Duitslands spelen het evenement wel parten. ,,Van zestig deelnemers aan GP Superkarts hebben 25 rijders uit Engeland zich afgemeld. En 28 Duitse monteurs uit de Audi R8 klasse hebben we net over grens in Meppen in een hotel gezet. Die rijden we naar Assen en terug en ze verblijven dan niet langer dan 24 uur achtereen in Nederland. Dan hoeven ze na afloop in Duitsland niet in quarantaine.”

In het land wordt naar ons gekeken

Twee dagen 35.000 ontvangen in het coronarode Nederland is bijzonder, beseft Van Dam. ,,We zijn het eerste grote sportevenement dat zoveel bezoekers mag ontvangen. In het land wordt met belangstelling naar ons gekeken.”

Behalve Ralf Schumacher en zijn Toyota met een 900 pk sterkte V10 motor, rijden andere oude Formule 1 wagens tegen elkaar in de Maxx Formula klasse. ,,Er doen wagens mee van onder meer Torro Rosso, Benneton en Jaguar, allemaal zware 10 tot 12 cilinders. Heel Assen zal het horen.”

Elf races

Het wedstrijdprogramma telt elf races in verschillende klassen van de auto- en motor en kartsport. De paddock, het binnenterrein, is voor bezoekers te bezoeken, maar daarvoor moet wel een kaartje gekocht worden. ,,We hebben in de paddock een tribune gebouwd voor bezoekers om alles goed te laten verlopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu