Rapport Zuidlaardermarkt leidt tot kamervragen

Rapport Zuidlaardermarkt leidt tot kamervragen

Aanleiding voor de vragen is een rapport van dierenbeschermingswelzijn Eyes on Animals over de Zuidlaardermarkt. Eyes on Animals is hierover zeer kritisch. De organisatie heeft de gang van zaken op de Zuidlaardermarkt scherp gevolgd en concludeert dat de maatregelen van de gemeente Tynaarlo om het paardenwelzijn te borgen, absoluut niet afdoende zijn.

Paardenmarkten betekenen stress, angst en dorst voor de paarden, maken de kamerleden Tjeerd van Dekken uit Groningen en Sjoera Dikkers uit het rapport op. Zij vragen hun partijgenoot staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) of de paardenmarkten een redelijk doel zijn dat dit ongerief voor de dieren rechtvaardigt.

Eerder dit jaar riep de Partij voor de Dieren al op om paardenmarkten te verbieden.

Volgens Eyes on Animals staan paarden veel te lang op de Zuidlaardermarkt. De aanvoer start al om middernacht voorafgaand aan de derde dinsdag van oktober en om 19.00 uur heeft de organisatie er nog 43 geteld. Ook constateerde Eyes on Animals dat er geen ingangscontrole op paardenpaspoort- of chipcontrole was.

Burgemeester Marcel Thijsen van Zuidlaren onderschrijft niet alle conclusies van Eyes on Animals. Volgens hem zijn controlerende dierenartsen tot de slotsom gekomen dat er met het dierenwelzijn niet veel loos was. Wel deelt hij de slotsom dat de toegangscontrole van dieren tot de markt veel te wensen overlaat, zo liet hij vorige week weten.

De scherpe controles door Eyes on Animals op de markt waren veel handelaren een doorn in het oog. In de nacht voorafgaand aan de markt kwam het tot een incident. Een aangifte wegens bedreiging heeft het openbaar ministerie geseponeerd, Eyes on Animals maakt hiertegen bezwaar bij het gerechtshof.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu