Expert over de rattenplaag in Assen: 'Ze zoeken weg naar buiten bij overpopulatie'

Een bruine rat. Foto: Wikimedia Commons/Dunpharlain

Een rattenplaag zoals in de Asser wijk Noorderpark is veelal het gevolg van schade aan het riool of een groot voedselaanbod. Dat zegt plaagdierenexpert Bastiaan Meerburg.

Als directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) houdt Meerburg zich veel bezig met bestrijdingsmethoden van onder meer de bruine rat. Hoe de rattenpopulaties in Nederland zich ontwikkelen, is volgens hem moeilijk te zeggen. „Cijfers worden nauwelijks bijgehouden en iedere gemeente telt weer anders. Wij kunnen eigenlijk alleen op meldingen afgaan.”

Aantal meldingen toegenomen sinds uitbraak corona

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het aantal meldingen van rattenoverlast wel flink toegenomen, zegt Meerburg. „Waarschijnlijk omdat fastfoodketens en winkelcentra dicht gingen. De hier levende rattenpopulaties gingen vervolgens ergens anders op zoek naar voedsel, bijvoorbeeld in een woonwijk. Maar het kan ook zijn dat mensen simpelweg vaker ratten zien doordat we het afgelopen half jaar veel meer thuis zitten met z’n allen.”

De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, heeft maar drie dingen nodig: water, voedsel en een schuilplaats. „Als dat voorhanden is, kunnen ze overal overleven. Het uitgebreide en goede rioolsysteem in Nederlandse steden is ideaal, want ze houden van rust en worden hier niet gestoord. Ook komen ze hier vrij gemakkelijk aan voedsel, want de mens spoelt ontzettend veel eetbaars door dat riool heen.”

Als in een bepaalde buurt ineens rattenoverlast is, betekent dit vaak dat er schade is aan het riool, door verzakkingen of werkzaamheden, legt Meerburg uit. „Ratten vinden daardoor een weg naar buiten. Maar het kan ook zijn dat er ineens een nieuwe voedselbron voorhanden is, bijvoorbeeld wanneer afval niet vaak genoeg wordt opgeruimd. Dan groeit een populatie sterk. En omdat ratten erg territoriaal zijn, zoeken sommigen een nieuwe plek om te wonen en dan komen ze vanuit het riool omhoog.”

Ratten zullen er altijd zijn

Hoeveel vallen je daarna ook zet, ratten zullen altijd in het rioolstelsel aanwezig blijven. Erg is dat niet. Het gaat er juist om de populatie kleiner te maken, zodat er geen overlast meer is. Volgens Meerburg is vooral voorlichting belangrijk om een nieuwe rattenplaag te voorkomen. „Vertel als gemeente hoe mensen ervoor moeten zorgen dat de ratten wegblijven. Spoel je bedorven soep of bakje roti niet door de wc, maar gooi het bij het gft-afval. Hoe minder eten voorhanden, hoe minder snel de ratten weer terugkomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu