Rattenplaag in Assen. Beesten komen via de wc omhoog: 'Als ik op de bank zit, hoor ik ze gewoon knagen'

Een bruine rat. Foto: Wikimedia Commons/Dunpharlain

Ratten terroriseren Assen. In het oostelijk deel van de wijk Noorderpark is sprake van een ware rattenplaag. De beesten kruipen via de wc omhoog.

Het epicentrum van de rattenplaag ligt tussen de Obrechtlaan, Smetanalaan en Paganinilaan. Een rattenbestrijder trof in dit gebied tientallen ratten aan in het riool.

Niks helpt

Verschillende buurtbewoners ervaren overlast. Zo ook Renske Wielstra, die in de Bachstraat woont. „In veertien dagen tijd is de pvc-buis onder mijn wc al twee keer vervangen, omdat de ratten er doorheen geknaagd hebben. Als ik op de bank zit, hoor ik ze gewoon knagen.”

Wielstra probeert van alles om de ratten weg te houden. „Eerst deed ik de toiletpot dicht en een handdoek om de buis heen, zodat er minder licht de buis in valt en de ratten minder snel geneigd zijn om naar boven te komen. Maar dat hielp niks. Nu loop ik, als ik ze weer hoor, snel naar de wc om door te trekken. Dan krijgen ze ineens zeven liter water op hun kop en blijft het weer even stil. Maar ze komen steeds weer terug.”

Veel woningen, ook die in de Bachstraat, zijn van woningcorporatie Actium. Manager Marcel van Halteren bevestigt dat in verschillende woningen sprake was van rattenoverlast. „Formeel is de bewoner verantwoordelijke voor het voorkomen van en de bestrijding van ongedierte. Maar als het probleem groot is, pakken wij het op. Meerdere keren zijn ongediertebestrijders langs geweest en die hebben geconstateerd dat het probleem zich in het riool bevindt.”

‘Gemeente komt niet met oplossing’

Om de rattenplaag te bestrijden, moet je dus in het riool zijn. En dat riool is eigendom van de gemeente, niet van Actium. De gemeente is op de hoogte van het probleem, maar tot concrete oplossingen heeft dat nog niet geleid, zegt Partij van de Arbeid-raadslid Luc Rengers. „De gemeente zegt tegen de bewoners dat ze het zelf maar moeten oplossen door een ongediertebestrijder in de arm te nemen. Dat vinden wij niet terecht.”

Volgens Rengers mag de gemeente de schuld van dit algemene probleem niet bij individuele bewoners neerleggen. „Het gaat hier om de volksgezondheid en dan moet je als overheid je verantwoordelijkheid nemen. Ratten verspreiden allerlei ziektes en moeten zo snel mogelijk centraal worden aangepakt.”

‘Sprake van misverstand’

De PvdA wil van het college weten waarom zij erop wijst dat woningeigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor de bestrijding en waarom geen actie wordt ondernomen. Volgens een gemeentewoordvoerder is er sprake van een misverstand. „Volgende week gaan wij overleg met Actium, om de situatie te bespreken. Daarna kunnen we kijken of er eventueel iets moet gebeuren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu