Reanimatielessen krijgen vaste plek op RSG Wolfsbos

RSG Wolfsbos uit Hoogeveen gaat structureel reanimatieonderwijs geven aan haar leerlingen.

De school heeft hiertoe een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Hartstichting.

De leerlingen leren in vier lesuren via ‘de 6-Minutenles’, het lesprogramma van de Hartstichting, hoe ze borstcompressies kunnen toepassen, mond-op-mond-beademing kunnen geven en een AED (Automatische Externe Defibrillator) kunnen gebruiken.

De reanimatielessen worden gegeven door de eigen leerkrachten van RSG Wolfsbos. Zij hebben een cursus tot reanimatie-instructeur gevolgd. Deze cursus is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatie Raad. De Hartstichting investeert in deze opleiding van leerkrachten.

Het project op de scholen is belangrijk omdat wekelijks 300 mensen een hartstilstand krijgen. Door binnen de eerste 6 minuten 112 te bellen, te reanimeren én te defibrilleren, vergroot men de overlevingskans van het slachtoffer. Jaarlijks kunnen zo circa 2500 extra levens worden gered.

Onderzoek wijst uit dat jongeren vanaf 14 jaar fysiek sterk genoeg is om goede borstcompressies te geven. De 6-Minutenles wordt gegeven aan alle 3e klas leerlingen (TL/Havo/VWO) en is geschikt voor digiborden. Leerkrachten verzorgen de lessen. Leerlingen leren wat er gebeurt bij een hartstilstand en welke handelingen ze dan kunnen verrichten, eventueel met gebruik van een AED.

Op dit moment bieden ruim 100 middelbare scholen in Nederland via het lesprogramma van de Hartstichting reanimatieonderwijs aan. Deze scholen zijn te herkennen aan een gevelbord bij de ingang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu