Rechtbank Assen gewraakt. Verdachte liet bom ontploffen bij woning in Hoogeveen, baby werd via balkon gered

De brandweer wist twee inwoners op tijd uit het huis te halen. Foto: André Weima

De rechtbank in Assen is door advocaat Peter Plasman gewraakt. Daardoor zal de inhoudelijke behandeling van de zaak van zijn cliënt donderdag niet doorgaan.

De 33-jarige Raymond H. uit Assen wordt er van verdacht begin dit jaar zwaar vuurwerk, vastgeplakt aan een jerrycan met benzine, bij de voordeur van een woning aan de Lomanlaan in Hoogeveen te hebben geplaatst. Hij belde aan en stak het vuurwerk aan. Een ontploffing volgde.

Bij een eerdere zitting in de rechtbank bleek al dat het plaatsen van de bom een gerichte actie was. Maar Raymond H. zou zich hebben vergist in de voordeur.

De Assenaar heeft bekend. Tijdens de inhoudelijke behandeling gaf zijn advocaat al aan dat de officier van justitie een jarenlange gevangenisstraf (8 jaar) en tbs zou gaan eisen. Er liggen ook drie rapporten over zijn geestelijke gesteldheid. Maar een maatregelenrapport van de reclassering ontbreekt.

‘Wraken met pijn in het hart’

De deskundigen hebben in hun rapport geadviseerd om H. zeker tbs met voorwaarden op te leggen. Probleem: de reclassering moet die voorwaarden controleren en omdat het maatregelenrapport ontbreekt, kan de zaak niet doorgaan, betoogt advocaat Plasman.

Toch wilden de rechters in Assen doorgaan met de zaak. Zij vinden dat er genoeg ligt om de persoonlijke omstandigheden van Raymond H. mee te kunnen wegen. ,,En een maatregelenrapport gaat vooral over de praktische invulling van tbs.”

'Ik houd hier niet van, maar dit kan echt niet'

Plasman wraakte daarop de drie rechters in Assen. ,,Met pijn in het hart, want ik houd er niet van om een rechtbank te wraken. Maar wat hier gebeurt, kan echt niet.”

Volgens de advocaat van de 33-jarige H. kunnen deze drie rechters nu niet langer onbevooroordeeld oordelen over hem. Hij wil dat er drie andere rechters komen om zijn zaak te behandelen. Een zogeheten wrakingskamer gaat nu beoordelen of Plasman een punt heeft of niet. Het is uitgesloten dat de inhoudelijke behandeling van de zaak vandaag nog verder gaat.

Baby via balkon gered

H. wordt onder meer poging tot moord of doodslag verweten. Zo deed een van de bewoners, nadat H. het vuurwerk had aangestoken, de deur open, omdat er werd aangebeld. De bewoner hoorde een knal en zag een steekvlam en er brak brand uit. De bewoners vluchtten naar het balkon met hun baby, allen zijn gered.

Een week na de explosie in Hoogeveen zou hij in Steenwijk een man met een vuurwapen hebben bedreigd. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie het vuurwapen op het slachtoffer gericht en nadat het een klikkend geluid maakte gezegd: ,,Jij hebt echt geluk dat die blokkeert vriend.” Raymond H. wordt volgens deskundigen gezien als ontoerekeningsvatbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu