Rechtbank gaat zelf kijken in ruimtes boerderij Ruinerwold waar jongeren zouden zijn vastgehouden (update)

De rechtbank gaat woensdagmiddag zelf kijken in de afgesloten ruimtes in de boerderij in Ruinerwold waar ruim twee weken geleden vader Gerrit Jan Van D. met vijf jongvolwassen werd aangetroffen. Dat melden bronnen eerder aan Dagblad van het Noorden. Het is bevestigd door een woordvoerder van de rechtbank in Assen.

Woensdagmorgen is de verlenging van de gevangenhouding van zijn cliënt besproken door de raadkamer van de rechtbank. De advocaat liet zich vertegenwoordigen door twee kantoorgenoten. Deze advocaten wilden na afloop van de besloten zitting niets zeggen. Hoe laat de schouw door de rechters in Ruinerwold plaatsvindt, is nog niet bekend.

Het Openbaar Ministerie wil Van D. langer vasthouden. De rechtbank heeft daar nog geen beslissing over genomen. De raadkamer zitting tegen medeverdachte Josef B. (58) was rond 12.15 afgelopen. Zijn advocaat Ronald Nijholt wilde geen enkel commentaar geven.

Digitale kaart

Een team van forensische opsporing van de Nationale Politie bracht drie dagen na de vondst van de man en de jongeren ook een bezoek aan de boerderij in Ruinerwold. Alle kamers en de ruimtes in de boerderij werden die dag gefotografeerd, gefilmd en ‘gedigitaliseerd’ voor een totaaloverzicht. De rechters willen de plaats delict alsnog met eigen ogen bekijken.

Zesde jonge bewoner sloeg alarm

Volgens gegevens uit het kadaster is de totale oppervlakte van de boerderij en het erf ruim 16.000 vierkante meter. Een zesde jonge bewoner (25) van de boerderij sloeg ruim twee weken geleden alarm, waarna de politie een inval deed in de boerderij. B. en Van D. worden verdacht van vrijheidsberoving, het in gevaar brengen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. In de boerderij is een grote som geld gevonden, waarvan de herkomst niet bekend is. Het is nog niet bekend wanneer de raadkamer van de rechtbank uitspraak doet over het verzoek van het OM om de twee mannen langer vast te houden.

Nieuws

Meest gelezen

menu