Rechter: 'Burgemeester Emmen mag 'gevaarlijke' keeshond Cyra niet laten afmaken'

Foto ter illustratie. De hond op de foto is niet Cyra. Foto: Pixabay.com

Burgemeester Eric van Oosterhout mag niet besluiten of de ‘gevaarlijke’ keeshond Cyra uit Emmen moet worden afgemaakt. Dat heeft de rechter in Groningen dinsdagochtend besloten.

De hond was op 13 augustus vorig jaar door burgemeester Eric van Oosterhout in beslag genomen, omdat de viervoeter een gevaar voor de omgeving zou zijn. Ook zouden de eigenaren zich niet houden aan het aanlijn- en muilkorfgebod. Mocht er geen nieuw baasje voor de hond worden gevonden, dan zou het dier volgens de burgemeester worden afgemaakt.

Naar aanleiding van dat standpunt stapten de eigenaren naar de rechter. Hun advocaat J. Biemond uit Den Haag stelde begin mei dat Van Oosterhout zijn boekje ,,ver te buiten ging”.

‘Burgemeester heeft geen wettelijke bevoegdheid tot euthanasie’

De rechter oordeelde dinsdag dat Van Oosterhout gezien de omstandigheden en het onderzoek dat aan de inbeslagname van het dier voorafging juist heeft gehandeld. Toch bepaalde de rechter dat hij de hond niet mag laten afmaken.

,,De burgemeester heeft echter niet de wettelijke bevoegdheid om de hond te euthanaseren. Wat betreft dit gedeelte van het besluit moet de burgemeester opnieuw op het bezwaar van de eigenaren beslissen.”

‘Gevaarlijke hond’ Cyra werd in augustus uit huis gehaald

Cyra werd in april vorig jaar vanwege bijtincidenten door de burgemeester gevaarlijk verklaard. De hond moest daarna buiten het eigen terrein worden aangelijnd en voorzien van een muilkorf.

Omdat de eigenaren zich volgens hem hier niet aan hielden en er opnieuw incidenten waren, werd de hond in augustus uit huis gehaald. De eigenaren vonden dit een buitensporige maatregel omdat er volgens hen na het voorjaar van 2019 maar één futiele overtreding was begaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu