Rechter: 'Het loopt de spuigaten uit met mensen die een mes voorhanden hebben alsof het een telefoontje is'

Rechtbank Assen.

,,Laat dit een waarschuwing zijn voor iedereen die met een mes de straat op gaat en er feiten mee pleegt, in beginsel ben je dan rijp om te worden opgesloten’’, zei politierechter Monte van Capelle vrijdag bij zijn uitspraak over een 19-jarige Groninger die bij een dronken ruzie een andere jongen in zijn arm stak in Loon.

De Groninger krijgt 120 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij is via het jeugdstrafrecht veroordeeld omdat hij tijdens het feit 18 jaar was. Wel had de rechter een donderpreek voor hem, omdat hij een verboden mes bij zich droeg: ,,Laat dit maar even preventie zijn over uw hoofd heen’’, zei Van Capelle.

De rechter refereerde aan de neergestoken 19-jarige man in Groningen die vrijdag op een schoolplein in Lewenborg werd gevonden en later overleed aan zijn verwondingen. Van Capelle: ,,Het loopt de spuigaten uit dat mensen die een mes voorhanden hebben alsof het een telefoontje is, en deze ook gebruiken. Want dát krijg je ervan. Mensen die zich ook maar even in het nauw gedreven voelen, gebruiken het mes.’’

Advocaat: ‘Het was noodweer’

De jongen zei dat hij met het mes had gezwaaid omdat hij dacht dat hij zou worden aangevallen met ‘een voorwerp’ door een andere jongen met wie hij ruzie had. Wat dat voorwerp was wist hij niet. ,,Ik zag iets en dacht: dat zal vast geen knuffelbeer zijn.’’ Hij pakte zijn valmes, klikte op de knop zodat het mes eruit kwam en zwaaide twee keer langs het lichaam van het slachtoffer. De tweede keer raakte hij hem in zijn arm. Het slachtoffer liep twee redelijk diepe sneden op, verklaarde de arts.

Zijn advocaat ging voor het verweer: noodweer. ,,Aangever was zelf terug gefietst naar mijn cliënt om de confrontatie aan te gaan. Vervolgens zag mijn cliënt dat hij iets pakte en voelde hij zich genoodzaakt zich te verdedigen.’’ De Groninger zegt dat hij niet wist dat het mes dat hij had, illegaal was.

‘Spijt is onzinnig’

De reclassering maakte zich in eerste instantie zorgen over het gebrek aan empathie dat de Groninger heeft voor de gevolgen voor het slachtoffer. De Groninger heeft zich in Polen onlangs laten behandelen voor zijn overmatige alcoholgebruik en zegt dat hij sindsdien wel degelijk inzicht heeft gekregen in wat hij heeft gedaan. Ook is hij onlangs vader geworden.

De rechter vroeg aan de jongen of hij spijt had. De 19-jarige jongen zei toen: ,,Ik vind spijt onzinnig want als je spijt hebt van iets ga je je er slecht over voelen. Had wel gewild dat het niet was gebeurd. Maar ik kan het niet meer veranderen.’’ Rechter: ,,Dat klinkt een beetje erg kil.’’ Groninger: ,,Het is jammer en ik doe het ook niet nog een keer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu