Man (24) uit Noordscheschut slaat met bierglas gapende wond in gezicht, krijgt werkstraf

Rechtbank Assen.

Een 24-jarige man uit Noordscheschut die vorig jaar maart een man met een bierglas in het gezicht sloeg in Het Postkantoor in Hoogeveen, heeft 100 uur werkstraf gekregen. Ook moet hij 6000 euro schadevergoeding betalen. Het slachtoffer heeft er een groot litteken aan overgehouden waar hij nog iedere dag last van heeft.

,,Ik word triest van dit soort zaken’’, zei de rechter in Assen vrijdag toen hij uitspraak deed in een zaak waarin twee jonge mannen de hoofdrol speelden. De een met een litteken in het gezicht, de ander voortaan met een litteken op zijn blazoen: een strafblad.

Klein potje met scherven

Het slachtoffer liep de rechtszaal vrijdag binnen met een klein doorzichtig potje in zijn hand. Daarin de scherven in die vier weken na het incident nog uit zijn wang zijn gehaald. Wat een caféruzie leek in een te vol etablissement, heeft voor hem grote gevolgen gehad bleek uit zijn slachtofferverklaring.

,,Het gevoel in mijn wang is nog niet terug en ik heb last van zenuwtrekken en overmatig knipperen. Wat mij raakt is dat ik niet weet wat ik heb gedaan. Regelmatig heb ik nachtmerries en schrik ik wakker.’’

‘Ik wilde hem bij zijn schouder pakken’

Het leek een gezellige avond te worden, 23 maart 2019. Het slachtoffer A. was op stap met collega’s en de 24-jarige man B. uit Noordscheschut met vrienden. Toen het wel erg druk werd in Het Postkantoor, besloot A. dat het tijd werd om te gaan. In het gedrang naar de uitgang voelde hij dat hij in de rug werd gedrukt door iemand. Toen dit maar door bleef gaan, maakte hij een zwaaiende beweging naar achteren. ,,Ik was er klaar mee’’, zei hij tegen de politie later.

De duwer bleek een vriend van B. die het had zien gebeuren. B. bedacht zich niet en wilde tussenbeide komen. Hij sloeg A. met zijn rechterhand in het gezicht, de hand waarin hij ook het bierglas had. B. zegt dat hij nooit bewust met een bierglas wilde slaan. ,,Ik wilde hem bij zijn schouder vastpakken en toen kwam hij met zich gezicht tegen het glas.’’ Volgens hem kwam dat omdat A. zich omdraaide toen hij hem vast wilde pakken, A. stond in eerst instantie met zijn rug naar hem toe.

‘Afschuwelijke foto’s van de verwonding’

Of hij het bewust deed of niet, A. hield er een gapende wond aan de linkerkant van zijn gezicht aan over. De foto’s in het dossier daarvan noemt de officier van justitie ,,afschuwelijk’’.

Hij werd eraan geopereerd en loopt nog bij de plastische chirurg. ,,Ik schaam me voor mijn gezicht. Ik moet dagelijks in de spiegel kijken en zien dat mijn gezicht is ontsierd. Ik hoop dat hij dagelijks in de spiegel kijkt en ziet wat voor laffe gast hij is.’’

De geestelijke gevolgen zijn zo mogelijk nog groter, hij verklaarde dat hij teruggetrokken leeft sinds de gebeurtenis. Hij wilde een schadevergoeding van ruim 9000 euro, waarvan 5000 euro voor immateriële schade. Zijn advocaat Niek Heidanus noemde het bedrag ,,de ondergrens voor de impact die dit op hem heeft gehad.’’

Tegenaangifte door de duwer

De officier eiste 120 uur werkstraf en één dag cel. Ook de schadevergoeding vond hij redelijk. Halverwege de zaak kwam er nog een konijn uit de hoed. De duwer bleek zes maanden na het incident ook aangifte te hebben gedaan, maar dan tegen het slachtoffer. Die zou hem bij de zwaai naar achter, een gebroken neus hebben geslagen. De zaak werd geseponeerd maar het slachtoffer is wel als verdachte gehoord. De officier van justitie zei dat het leek of hierover overlegd was tussen de man uit Noordscheschut en de duwer: ,,Zo van, wat gaan we doen. Ik kan me voorstellen dat het slachtoffer dit een walgelijke aangifte vond.’’

Dilemma

De rechter vond het een dilemma: ,,Ik word triest van zulke zaken. Ik zie hier twee jongemannen die uit zijn geweest en geen conflict wilden, maar dat is wel gebeurd. Het zijn altijd jongemannen in een bepaalde leeftijdsgroep, diep in de nacht met teveel drank.’’ Hij vond mishandeling bewezen en legde de man 100 uur werkstraf op, waarvan de helft voorwaardelijk. Van de geëiste schadevergoeding haalde hij nog 3000 euro af.

Bij het verlaten van de zaal sprak de rechter de heren vaderlijk toe: ,,Wees een beetje voorzichtig met uitgaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu