Rechter: 'Zuur gooien was zelfverdediging'

Büter mag op eigen risico door met uitvoering bestemmingsplan.

De 51-jarige Emmenaar die zijn buurman met zuur overgoot handelde uit zelfverdediging. Dit oordeelde de rechter in Assen.

De 51-jarige Emmenaar die zijn buurman met zuur overgoot handelde uit zelfverdediging. Dit oordeelde de rechter in Assen.

Ontvettingsmiddel
De Emmenaar en zijn buurman leefden al jaren met elkaar in onmin. In september kwam het tot een heftige uitbarsting. De Emmenaar weigerde buiten een gesprek aan te gaan met zijn buurman. Volgens hem werd hij vervolgens door de buurman vastgegrepen en tegen de muur gesmeten. Hij vluchtte zijn carport in, met de buurman op zijn hielen.

Toen deze wilde uithalen met zijn wandelstok, greep de man een emmer en smeet deze naar zijn belager. Restanten van een met water verdund ontvettingsmiddel kwamen op het gezicht en het lichaam van zijn aanvaller terecht. De buurman klaagde over branderige ogen en zei dat hij na het incident wekenlang moeite had met praten en eten. De buurman wilde daarom een schadevergoeding van 500 euro.

Impuls
De rechter oordeelde dat de Emmenaar handelde vanuit een impuls. Hij zocht die dag geen ruzie en wilde aanvankelijk niet eens in discussie treden met zijn buurman. Volgens de rechter is hier sprake van noodweer en werd de man om die reden niet bestraft. De schadevergoeding werd eveneens van tafel geveegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu