Rechter buigt zich over stopzetten oliewinning in Schoonebeek

De rechtbank in Zwolle buigt zich op 14 oktober over het verzoek van de provincie Overijssel om de oliewinning in Schoonebeek voorlopig stil te leggen.

De NAM hervatte op 17 september de oliewinning bij Schoonebeek. Sindsdien wordt het afvalwater dat daarbij vrijkomt net als voorheen in de Twentse bodem gepompt. Gedeputeerde Staten van Overijssel vragen de rechter daar een einde aan te maken. Op dit moment is de oliewinning onzorgvuldig en ongewenst, betoogt de provincie, die daarom een voorlopige voorziening aanvraagt tegen het besluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om de afvalinjecties in Twente te hervatten. De zaak start om 14 uur in Zwolle.

Alternatieven

Het verzoek aan de rechter is om de olieproductie in ieder geval stil te leggen tot het eind van het jaar. Rond die tijd wordt de uitkomst verwacht van een onderzoek naar alternatieven om van het vervuilde afvalwater af te komen. Onder meer het schoonmaken van het afvalwater is een optie, net als het injecteren van het goedje in de bodem van Drenthe en het lozen van het afvalwater op de Eems.

Tweede Kamer

De provincie probeert zo via de rechter gedaan te krijgen wat de Tweede Kamer onlangs met beleefd vragen niet lukte. Kamerlid Jan Vos (PvdA) diende samen met Stientje van Veldhoven (D66) en André Bosman (VVD) een motie in waarin ze de NAM opriepen om de start van de oliewinning nog even uit te stellen. De motie kreeg unaniem steun maar werd door de NAM genegeerd .

Nieuws

Meest gelezen

menu