Rechter strijkt enigszins met hand over hart in zaak verboden boerenprotest bij Wijster: 7 boeren krijgen voorwaardelijke boete. Boer Fikkert wordt vrijgesproken

Zeven van de acht demonstranten die hun boete van 390 euro aanvochten voor hun rol in het boerenprotest bij Wijster hebben een voorwaardelijke geldboete gekregen. Boer Henk Fikkert, die tegenover afvalverwerker Attero woont, is vrijgesproken.

Ook bij de uitspraak verzamelden zich sympathisanten met tractor bij de rechtbank Assen

Ook bij de uitspraak verzamelden zich sympathisanten met tractor bij de rechtbank Assen Foto: DvhN/Bas van Sluis

Dat oordeelde de rechtbank in Assen maandagmiddag. Volgens de kantonrechter maakten de zeven demonstranten zich allen schuldig aan deelname aan een verboden demonstratie.

Toegenomen druk agrarische sector

,,Maar de verdachten handelden allemaal vanwege de toegenomen druk op de agrarische sector vanwege het stikstofbeleid”, zei de rechter. Dat brengt grote economische onzekerheid met zich mee vertelde zij. ,,Ik heb hier oog voor. Ik heb ook oog voor de impact op het welzijn van alle verdachten en hun naasten.”

Het was daarom dat de zeven verdachten allemaal een voorwaardelijke geldboete van 390 euro kregen met een proeftijd van een jaar. Het Openbaar Ministerie had juist een onvoorwaardelijke boete geëist.

Drie weken geleden diende de zaak bij de rechtbank. De acht mannen vochten bij de kantonrechter in Assen de bekeuring van 390 euro aan die ze kregen voor hun rol bij het boerenprotest op de vroege ochtend van 8 juli vorig jaar bij Wijster. Net zoals bij de inhoudelijke zitting stonden er nu ook weer een stuk of tien tractoren buiten het gerechtsgebouw van Assen. De acht verdachten werden moreel ondersteund door sympathisanten.

Verbod op demonstratie

Op 8 juli demonstreerden tientallen (vooral) boeren bij afvalverwerker Attero in Wijster tegen het landbouwbeleid van het rijk. Sommige demonstranten hadden hun trekker meegenomen, terwijl twee dagen daarvoor een verbod was uitgevaardigd om te demonstreren met landbouwvoertuigen.

De politie greep uiteindelijk in: 63 mannen, vrouwen en minderjarigen werden van het erf van boer Fikkert geplukt en afgevoerd naar het politiebureau in Assen. Een vrij stevige aanpak, want 44 van de 63 arrestanten bleken achteraf onterecht te zijn opgepakt of zonder voldoende bewijs. Het Openbaar Ministerie had wel op voorhand aangekondigd alle boeren voor de rechter te willen brengen, maar zag daar na onderzoek toch van af. Elf demonstranten betaalden alsnog de boete, maar acht weigerden.

De officier van justitie meldde drie weken geleden al dat inderdaad niet kan worden bewezen dat boer Fikkert ook maar enige betrokkenheid heeft gehad bij de boerendemonstratie, los van dat iedereen na het protest verzamelde op zijn erf. De rechter ging daar in mee en sprak Fikkert vrij.

De overige zeven personen werden wel schuldig bevonden. Ook de personen die met een auto naar Wijster waren gekomen. Volgens de rechter maakt dat niks uit. Ook dat was niet toegestaan. ,,De demonstratie was gewoon verboden.” Ook de smoes die twee mannen hadden opgevoerd - ‘ik deed mee met een trekker-toertocht bij nacht’ - bracht de kantonrechter niet tot andere gedachten.

Heterdaad is heterdaad

Voor de kantonrechter was er ook geen onduidelijkheid over waar de verboden demonstratie was. ,,Het was klip en klaar dat het om een demonstratie ging bij Attero in Wijster.”

Advocaat Tjalling van der Goot had juist onder meer als verweer dat de politie had opgeschreven dat de boeren en demonstranten op heterdaad waren opgepakt. Maar ze werden uren later gearresteerd op een andere plaats: het erf van boer Fikkert en dus niet bij Attero. Maar dat maakt dus voor de rechter niks uit: ,,Een heterdaad kan onder omstandigheden langer duren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu