Rechtszaak AAF International wordt uitgesteld. Bedrijf heeft alsnog extra onderzoekswensen

De rechtszaak tegen luchtfilterfabriek AAF International uit Emmen en twee oud-leidinggevenden is uitgesteld na een verzoek van het bedrijf. AAF had eerder nog aangegeven geen verdere onderzoekswensen te hebben.

AAF International in Emmen, waar werknemers jarenlang zijn blootgesteld aan een kankerverwekkende stof.

AAF International in Emmen, waar werknemers jarenlang zijn blootgesteld aan een kankerverwekkende stof. Foto: Marcel Jurian de Jong

Daar komt AAF International nu toch op terug. Daardoor zal de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen het luchtfilterbedrijf en twee oud-leidinggevenden niet doorgaan.

Het Openbaar Ministerie en de rechtbank Overijssel bevestigen het uitstel van de inhoudelijke behandeling. ,,Wij waren wel klaar voor de inhoudelijke behandeling. Wat ons betreft was het gewoon doorgegaan”, laat Audrey Nijhof namens het OM weten.

Kankerverwekkende formaldehyde

AAF en twee oud-leidinggevenden worden ervan verdacht jarenlang willens en wetens medewerkers onbeschermd met de stof formaldehyde te hebben laten werken. Die stof is bij blootstelling aan een te hoge concentratie kankerverwekkend voor mensen.

Al in 1999, 2008 en 2010 is het luchtfilterbedrijf via rapporten geattendeerd op forse overschrijdingen van de concentratie formaldehyde. Maar er werd niks gedaan. Zo’n 130 ex-werknemers hebben zich gemeld en claimen slachtoffer te zijn.

Advocaat Peter Koops van Trip Advocaten in Assen, die het bedrijf AAF International bijstaat, zegt dat hij heeft gevraagd om de inhoudelijke behandeling aan te houden. ,,De zaak is daar wat ons betreft nog niet gereed voor.” AAF International wil namelijk eerst goed voor de bril hebben hoeveel ex-werknemers angstschade hebben gevorderd en hoeveel er nog overblijven in de strafrechtelijke procedure.

AAF heeft toch nog vragen voor toxicoloog

AAF International heeft ex-medewerkers een schadebedrag (angstschade) aangeboden van maximaal 3000 euro. Dat bedrag is gestaffeld. Iemand die een dag in de fabriek werkte, heeft op minder geld recht dan een medewerker die er jarenlang rondliep. ,,Even voor de duidelijkheid: AAF erkent met het betalen van dit bedrag geen schuld”, benadrukt Koops.

Frappant is dat de advocaat van AAF International en de advocaten van de twee andere verdachten begin dit jaar nog aangaven geen aanvullende onderzoekswensen meer te hebben. Maar nu het rapport van toxicoloog professor Paul Scheepers klaar is, wil AAF hem toch aanvullende vragen stellen. De toxicoloog heeft onderzocht welk gezondheidsgevaar de AAF-medewerkers nou echt liepen. ,,Wij willen op de zitting bespreken of de vragen die AAF heeft gesteld, wel worden beantwoord.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu