Rechtszaak Raad van State is laatste ronde voor reclamebordenoorlog in Emmen

De gemeente Emmen wil dat Centercom vergunningen aanvraagt voor ht plaatsen van reclameborden. foto: dvhn

De Raad van State maakt over een paar weken bekend of het landelijke reclamebedrijf Centercom uit Amstelveen frames voor reclameborden mag laten hangen op elektriciteitskasten en trafohuisjes in Emmen.

Dat zou een opsteker zijn voor Centercom, maar een domper voor de gemeente Emmen en Hoffman Outdoor Media. Hoffman uit Groningen concurreert hevig met Centercom en vraagt gemeenten om in actie te komen. Emmen deed dat.

Frames geven bouwwerken een andere functie

De gemeente Emmen wil dat Centercom vergunningen aanvraagt voor de frames die driekwart meter bij een meter zijn. Ze hangen met toestemming van eigenaren Enexis en KPN op hun kastjes en huisjes. Deze frames geven de bouwwerken een andere functie, zegt de gemeente Emmen.

Het gemeentebestuur wil daar greep op houden en eist dat er vergunningsaanvragen worden ingediend door Centercom. ,,Grote reclameborden bij winkels hebben wel een vergunning nodig. Waar kom je terecht als je dit loslaat’’, zei een woordvoerder van de gemeente woensdag bij de Raad van State.

Centercom zou oneerlijk concurreren

Centercom heeft in zo’n dertig gemeenten te maken met handhavingsverzoeken, maar in die plaatsen wordt geen actie ondernomen. Ze wachten allemaal op de uitspraak van de Raad van State in de Emmense zaak, zeggen de advocaten van Centercom. Dit reclamebedrijf heeft de rechtbank Noord-Nederland achter zich gekregen. Die stelde eind 2020 Emmen in het ongelijk.

Voor de frames, die vastgekit zitten op de spullen van Enexis- en KPN, zijn geen vergunningen nodig, vindt de rechtbank. Emmen wil dat deze uitspraak van tafel gaat. Hoffman heeft een contract met de gemeente Emmen gesloten over het ophangen van reclame aan lantaarnpalen en dergelijke. Centercom zou oneerlijk concurreren.

De overeenkomst tussen Hoffman en Emmen loopt eind dit jaar af. Dan kan iedereen weer meedingen naar een nieuw contract.

Nieuws

menu