Rechtszaak tegen lelieteler in Vledder voor vierde (!) keer uitgesteld; Staatsbosbeheer blijft zitten met schadeclaim om vervuilde natuur

Eind 2017: door de overstroming van het spoelbassin is een groot terrein rond de bollenkwekerij blank komen te staan. Foto: Archief DvhN

Alwéér gaat de behandeling van de rechtszaak tegen een lelieteler uit de gemeente Westerveld niet door. Dat is al de vierde keer.

Bollenkwekerij De Middenweg in Vledder moet zich verantwoorden voor de overstroming van een spoelbassin, eind 2017. Grote hoeveelheden, met gewasbeschermingsmiddelen vermengd water kwamen, behalve op het eigen erf, ook terecht in de omliggende natuur. Staatsbosbeheer stelt de teler aansprakelijk voor de milieuschade.

Juni vorig jaar zou de zaak al op tafel komen bij de economische politierechter in Assen. Op verzoek van het Openbaar Ministerie ging de zitting evenwel niet door. Het OM zei meer voorbereidingstijd nodig te hebben. De behandeling van de zaak werd vier maanden verzet.

‘Verdachten konden er niet alle vier bij zijn’

Begin oktober werd de geplande zitting opnieuw afgeblazen. De rechter had de huidige eigenaars van het bedrijf gedaagd evenals de vorige, die verantwoordelijk waren toen de overstroming plaatshad; eerstgenoemden waren toen bedrijfsleiders.

,,Het lukte de verdachten niet om alle vier gelijktijdig in Assen te zijn, terwijl dat voor de behandeling van de zaak wel van belang is”, verklaarde de rechtbank het tweede uitstel.

Maar weer twee maanden later, half december, werd de zitting andermaal geannuleerd. Het dossier werd doorgestuurd naar de rechtbank in Zwolle. Die zou de zaak morgen, donderdag 27 augustus, eindelijk bespreken. Voor de vierde keer echter is er uitstel. ,,Dit dossier behoort toch echt in Assen te worden behandeld”, laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

Overstroming bijna drie jaar geleden

Een nieuwe datum is er nog niet. Over enkele maanden is het drie jaar geleden dat het spoelbassin overstroomde en restanten chemicaliën in de natuur terecht kwamen.

In de bollenteelt worden relatief veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Telers moeten het water waarmee ze hun bollen hebben gespoeld daarom in aparte bassins opvangen. Mede door overvloedige regenval in die periode, liep dat eind 2017 bij De Middenweg compleet uit de hand. Er kwam een groot terrein blank te staan, inclusief een stuk natuur van Staatsbosbeheer.

Onderzoekers van Bware Research Centre uit Nijmegen troffen in twee overstroomde vennetjes ruim veertig verschillende pesticiden aan. Er leefde nauwelijks nog iets in deze plassen, aldus Bware. Dieren waren verdronken, planten afgestorven. Staatsbosbeheer schat dat herstel van de milieuschade zo’n 100.000 euro kost.

‘Te veel aannames in rapport’

Hans van der Heijden, eigenaar van het leliebedrijf ten tijde van de overstroming, bestrijdt de uitkomst van het onderzoek. ,,In het eindrapport zitten te veel aannames”, zei hij eerder tegen Dagblad van het Noorden .

Volgens hem is de schadeclaim van Staatsbosbeheer ook niet eerlijk: ,,De vennetjes horen nu bij Natura2000-gebied, maar in het verleden zijn ze gebruikt als openbare stortplaats. Wie weet wat er allemaal boven de grond komt als je ze gaat ontgraven, wat de bedoeling is. En dan zouden wij alle kosten moeten ophoesten?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu