Reden om binnen te blijven ondanks de mooie lentedagen, want de teken rukken op door het warme weer

'Volop teken door zomerachtig lenteweer' ANP

Er is een extra reden om te luisteren naar de oproep om zo veel mogelijk binnen te blijven. De komende dagen zijn in grote delen van het land teken zeer actief. Dat komt door het warme lenteweer.

Dit meldt de universiteit van Wageningen. Teken zijn actiever bij hoge temperaturen. De komende dagen kan de temperatuur oplopen tot 20 graden, zo’n vijf graden warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar. Op de website www.tekenradar.nl wordt bijgehouden hoe actief teken zullen zijn. De verwachting loopt de komende dagen op tot de maximale waarde ‘zeer hoog’ in grote delen van Nederland.

Een teek is een parasiet die zich - vaak onopgemerkt - in de huid van dieren en mensen boort en zich vol zuigt met bloed. Ze leven in hoog gras en tussen bladeren. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

Normale seizoenstart

Tot nu toe is het aantal meldingen van tekenbeten vergelijkbaar met een normale seizoenstart. ,,Het is dus niet zo dat er ineens geen tekenbeten meer gemeld worden door de coronamaatregelen”, aldus NatureToday.

Vorig jaar werd er nog een  groot landelijk onderzoek gestart  naar het gevaarlijke tekenvirus TBE, dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen. Er werden ruim 10.000 teken uit meer dan twintig locaties uit Nederland verzameld en getest op het virus.

Nieuws

Meest gelezen

menu