Vier dierenartsen op de fiets uit solidariteit met boeren: 'Reductie stikstof moet niet alleen op het bordje van de veehouders liggen'

Op de boerenprotestdag woensdag gaan vier veeartsen van dierenartsenpraktijk Het Drentse Hart in Beilen fietsend langs de boeren. Op spandoek en shirt de tekst: Liever op de fiets gaan, dan de boer in de kou laten staan. Leen de Graaf vertelt.

Veeartsen Bernd Hietberg, Leen de Graaf en Sacha Trim (v.l.n.r) doen alvast een oefenrondje in Exloo.

Veeartsen Bernd Hietberg, Leen de Graaf en Sacha Trim (v.l.n.r) doen alvast een oefenrondje in Exloo. Foto: eigen beeld

Waarom deze actie?

„Met vijf veeartsen hebben we een landbouwhuisdierenpraktijk in Beilen. Wij zijn volledig afhankelijk van onze melkveehouders. We fietsen om een dag geen stikstof uit te stoten met onze auto’s. We gaan zo mee met onze veehouders om de stikstofuitstoot te reduceren. Het is bedoeld als een statement waarin we laten zien dat de reductie niet alleen op het bordje van de veehouders hoort te liggen, maar gelijk verdeeld wordt over alle sectoren. Je moet de ogen niet sluiten voor de uitstoot van de luchtvaart en de internationale scheepvaart.”

Vrees je vanwege de stikstofplannen ook voor je eigen baan?

„Van onze veehouders valt 97 procent binnen de 5-kilometerzone van een Natura-2000-gebied. Een deel moet krimpen, een deel wordt uitgekocht of moet verplaatsen. Dan moet ik inderdaad wat anders gaan doen. Worst verkopen bij de Hema, ofzo. Maar we fietsen niet zo zeer voor ons eigen hachje. Het is uit solidariteit met onze veehouders. Het kan niet zo zijn dat je als bedrijf gedwongen wordt om te verhuizen, terwijl we met een Boeing gewoon naar Spanje kunnen vliegen, omdat dat hoger in de atmosfeer is. Alsof er dan geen stikstofuitstoot is.”

Hoe ga je dat doen: een dag veearts zijn op de fiets?

„We huren met vier artsen een bakfiets. Dat is nogal onhandig, want je hebt veel spullen in de auto. We moeten kiezen wat we wel en niet meenemen. Onze auto zit vol met van alles en nog wat.”

Alleen het hoognodige mee dus?

Nieuws

menu