Regenboogpad in Emmen al na halve dag besmeurd. Gemeente Emmen reageert met ontzetting, getuige meldt zich

Het met grijze verf besmeurde regenboogpad.  Foto DvhN

Nog voor de onthulling is het regenboogpad in Emmen al besmeurd. Maandag overdag kreeg het zebrapad in de Wilhelminastraat de kleuren van de regenboog, ‘s avonds is er grijze verf overheen gegooid.

De besmeuring heeft wellicht tussen half elf en kwart voor elf plaatsgevonden. ,,Ik was in de buurt toen ik iemand vanuit een bakje of fles iets zag gooien op het pad’’, zegt een getuige die zich bij DVHN heeft gemeld. ,,Deze persoon had een muts op en de kraag van de jas opgezet. Ik was verbaasd, wist niet goed wat ik zag. Ik kon ook niet zien of het een man of vrouw was. Heel rustig liep hij of zij weer weg, richting Flamingo Casino.’’

De verfsporen zijn de volgende dag goed te zien. Auto- en fietsbanden hebben de verf aan weerzijden van het pad flink verspreid.

De gemeente Emmen reageert ontzet op de vernieling. Juist vanwege de regenboogweek werd het zebrapad nabij ijssalon Toscane maandag omgetoverd tot regenboogpad. Daarmee pad wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken.

,,We zijn op de hoogte van het voorval en betreuren het. De afgelopen dagen hebben we een hele andere positieve sfeer gezien en veel warme reacties ontvangen’’, reageert de gemeente, die inmiddels vanuit de buurt een foto van de vermoedelijke dader heeft gekregen.

‘Mensen fotografeerden vol trots elkaar op het pad’

Die positieve sfeer viel ook een aanwonende op. ,,Dat begon maandagmiddag al, direct nadat het regenboogpad klaar was. Mensen fotografeerden elkaar vol trots op het zebrapad. Dat ging ‘s avonds gewoon door. Totdat ik naar bed ging was er niets aan de hand, maar toen ik vanochtend opstond zag ik de besmeuring meteen. Het is intriest dat zoiets in Emmen gebeurt.’’

Leerlingen van AOC Terra College hadden de gemeente aangespoord het regenboogpad aan te leggen. ,,Het pad is een manier om aan iedereen duidelijk te maken hoe belangrijk Emmen gelijkwaardigheid vindt. Dat het totaal niet uitmaakt wie je bent of van wie je houdt’’, motiveerde wethouder Guido Rink (PvdA) eerder de medewerking.

Regenboogvlaggen

Afgelopen weekend begon de regenboogweek. Rink ging eind vorige week langs bedrijven, scholen en instellingen om regenboogvlaggen aan te bieden. Het enthousiasme is volgens de gemeente Emmen groot. Zelfs hele straten hingen vlaggen op. ,,Dat sterkt ons als het gaat om het gevoel dat iedereen mag zijn wie hij is. En dat iedereen de vrijheid voelt om de liefde te vieren.’’

De gemeente wil het pad zo snel mogelijk herstellen. Vandaag wordt bekeken of de besmeuring eraf gespoten kan worden. ,,Maar mogelijk moet de aannemer het hele pad opnieuw beschilderen’’, zegt woordvoerder Mariska Tabak. De gemeente gaat aangifte doen bij de politie. Donderdag is volgens planning de onthulling van het pad. Dan wordt ook een regenboogtrap in het gemeentehuis in gebruik genomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu