Netwerkbedrijf Rendo gaat 20 miljoen euro verhalen op veroordeelde ex-directeuren

Rendo gaat 20 miljoen euro verhalen op vroegere directie. Foto: Archief ANP

Netwerkbedrijf Rendo in Meppel gaat een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro verhalen op twee vroegere directieleden, die zijn veroordeeld voor fraude.

Bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk ging Rendo, zo bleek later uit onderzoek, voor 36 miljoen euro het schip in. De toenmalige directie pompte kapitalen in het project om een groot deel van het geld via een omweg in eigen zak te steken. Fraude, oordeelde de rechter. Algemeen-directeur Richard W. uit Groningen kreeg vier jaar cel en zijn mede-directielid Stephan V. uit Meppel 2,5 jaar.

Voor de financiële afwikkeling van de fraudezaak stapte Rendo naar de civiele rechter en die stelde het netwerkbedrijf in het gelijk. ,,De voormalige directieleden zijn aansprakelijk gesteld voor 20 miljoen euro’’, zegt Eddy Veenstra, de huidige directeur van Rendo, netwerkbedrijf voor gas en elektriciteit in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel.

Onderzoek naar miljoen euro aan smeergeld

De mega-fraudezaak kwam in 2012 aan het rollen in een ander onderzoek naar de handel en wandel van W. Hij werd er destijds van verdacht een miljoen euro aan smeergeld te hebben aangenomen bij de verkoop van een bedrijfsonderdeel van Rendo aan energiereus Electrabel. Daar kreeg de Groninger twee jaar celstraf voor.

Met de uitspraak van de rechter staat het licht op groen om het geld te innen. ,,Dit jaar zetten we in op het terughalen van dit geld. Toen de fraude aan het licht kwam en tijdens de daaropvolgende procedures hebben we allerlei beslagen gelegd op de eigendommen van de ex-directieleden. Nu gaan we er hard aan trekken om het geld daadwerkelijk te innen’’, aldus Veenstra.

Twee schikkingen leveren Rendo ruim anderhalf miljoen op

Bij de presentatie van het jaarverslag bleek dat Rendo vorig jaar twee schikkingen trof, die het bedrijf ruim anderhalf miljoen euro opleverden. Over de achtergronden van de betalingen en van wie het geld afkomstig is, mag Veenstra niets zeggen. Dat is zo vastgelegd en daar heeft hij voor getekend. Als het bedrag van 20 miljoen voortvloeit uit de fraude met de energiecentrale, dan lijkt het voor de hand te liggen dat de schikkingen hebben te maken met de smeergeld-zaak. ,,Ik kan en mag daar niets over zeggen’’, benadrukt Veenstra.

Feit is dat het resultaat van Rendo over 2019 door de beide schikkingen uitkwam op 9,5 miljoen euro. Er was vooraf gerekend op een bedrijfsresultaat van 7,8 miljoen euro. Van het uiteindelijke bedrag wordt twee miljoen euro toegevoegd aan de algemene reserve van het bedrijf en wordt 7,5 miljoen euro als dividend uitgekeerd aan de negen aandeelhoudende gemeenten in Drenthe en Overijssel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu