Renovatie onderduikershol in Valthe geslaagd, maar corona verpest feestje voor nabestaanden

Wat had het komende zaterdag mooi kunnen zijn voor de kinderen van onderduikers. Om de opknapbeurt van het onderduikershol in Valthe te vieren.

De betonnen keerwanden werden bekleed met halfronde houten palen.

De betonnen keerwanden werden bekleed met halfronde houten palen. Foto: Plaatselijk Belang Valthe

Maar 75 jaar na de bevrijding is hun vrijheid ingeperkt en rest hun niets anders dan zich schuil te houden voor corona. Jammer voor de nabestaanden. Sneu voor het dorp Valthe. Dat met man en macht aan de reddingsoperatie van dit bijzondere oorlogsmonument heeft meegewerkt. ,,Daar mogen we best trots op zijn”, vindt Rinus van Venrooij, voorzitter van Plaatselijk Belang Valthe.

Verzetsheld Bertus Zefat

Verzetshelden Bertus Zefat en Jan Hendriks zouden van bovenaf tevreden hebben kunnen zien hoe zijn plaatsgenoten zich hebben geijverd om de gedenkplek voor zijn heldendaden in ere te houden. Beiden stelden hun leven in de waagschaal voor de onderduikers.

Zefat gaf een groep joden onderdak, eerst in het kippenhok op zijn erf, maar nadat dat in de gaten liep in het Valtherbos, waar de onderduikers een ondergrondse hut groeven. Zefat voorzag ze, samen met zijn vrouw, drie jaar lang van eten en drinken. Veertien onderduikers bleven zo buiten de radar van de Duitse bezetters. Zefat is op zijn erf standrechtelijk doodgeschoten, Jan Hendriks is opgepakt, afgevoerd en later onder erbarmelijke omstandigheden overleden.

Het hol bestond uit gescheiden compartimenten voor mannen en vrouwen. Na de oorlog kreeg het de status van monument. Houtrot vormde echter een constante bedreiging. Opknapbeurten en noodreparaties volgden elkaar in rap tempo op. Nadat 2 jaar geleden de houten schotten nog eens werden verstevigd, achtte Plaatselijk Belang Valthe met het feest 75 jaar Vrijheid in zicht de tijd rijp om duurzaam door te pakken.

Slim geacteerd

Voor de renovatie was 60.000 euro begroot. Brede steun van gemeente Borger-Odoorn, Prins Bernhardfonds, Rabo, Oranjefonds Goede Doelen Valthe, COOP Schippers en Plaatselijk Belang Valthe ten spijt bleef de teller tegen de 40.000 euro steken. Vertrouwend op de bereidheid van vrijwilligers durfde Plaatselijk Belang er eind vorig jaar voor te gaan.

In zo kort tijdsbestek zo’n restauratie afronden was op zich al een grote uitdaging. Door de coronacrisis kwam de lat nog een stukje hoger te liggen. Van Venrooij legt uit: ,,We hebben slim geacteerd met een ploegje van een stuk 12 vrijwilligers. Die moesten met inachtneming van de corona-normen gedoseerd ingezet worden, maar dankzij een strakke planning is de klus voor 95 procent geklaard.”

Houtzagerij Meijer

Nadat een professioneel bedrijf in januari de betonnen keerwanden plaatste, gingen vrijwilligers in kleine ploegjes aan de slag. Vrijwilligers zijn deze week nog dagelijks druk met de finishing touch: het aanleggen van een vloer met houtsnippers en het dak met halfronde houten boomstammen. Van Venrooij prijst hun noeste inzet. ,,Mooi hoe we dit met beperkte middelen voor elkaar hebben gekregen.

Mede dankzij houtzagerij Meijer uit Nieuw-Buinen die belangeloos een lading halve boomstammen leverde en daarnaast nog 250 euro doneerde. Een hartstikke mooi gebaar. Ook een aantal kinderen van onderduikers leveren een bijdrage. Jammer alleen dat de opening van het monument zaterdag niet door kan gaan. Dat officiële moment houden we nog even tegoed. Wanneer, dat is nog even koffiedik kijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu