Renovatie voormalige vishandel Joling in Assen volop aan de gang: 'Al 60 kuub aan puin en rommel naar buiten gehaald'

De renovatie van het voormalige vispandje van Joling in Assen is begonnen. Er moet volgens vastgoedontwikkelaar Jannes Janssens veel gebeuren om het eeuwenoude pand in oude glorie te herstellen.

De renovatie van het historische 'vispandje van Joling' in Assen is in volle gang.

De renovatie van het historische 'vispandje van Joling' in Assen is in volle gang. Foto: Marcel Jurian de Jong

„We zijn alles aan het leeghalen en bekijken nu waar we het gebouw moeten verstevigen”, zegt Janssens. Het historische pand aan de Brink is één van de oudste panden van Assen en bij velen bekend omdat hier tot 2009 vishandel Joling huisde. De eeuwenoude kenmerken die nog aanwezig zijn, zoals de gebinten, wil Janssens zoveel mogelijk behouden.

‘Wat historisch is, herstellen we’

„Wat historisch is, verstevigen en herstellen we”, legt hij uit. „Daarnaast kijken we op dit moment waar we nieuwe constructies moeten aanbrengen. De muren op de begane grond kunnen blijven staan, alleen aan de linkerzijde is 30 centimeter naar de buitenkant gaan wijken. Daar heeft de kap de muur als het ware weggeduwd. Dat stuk moet vervangen worden.”

Janssens schat in dat de bouwvergunning ergens de komende weken door de gemeente wordt afgegeven. „Zodra dat rond is, gaat zo snel mogelijk het dak eraf, worden muren verstevigd en komt er een nieuw dak op. Tot die tijd is het puin ruimen. Inmiddels is zo’n 60 kuub aan rommel en bouwmateriaal opgeruimd.”

Karakteristieke voorgevel

De karakteristieke voorgevel kan volgens de vastgoedondernemer zeer waarschijnlijk behouden blijven, hoewel deze er slecht aan toe is. Ook wordt de kelder binnenkort leeggepompt, zodat bekeken kan worden wat voor historische schatten hier te vinden zijn. Verhalen gaan dat het keldergewelf gebouwd is met stenen van het Maria in Campisklooster dat aan de Brink stond en in 1418 afbrandde.

„Het mooie is dat de kelder in ieder geval gewelven bevat, maar die hebben we nog niet kunnen bekijken. We gaan daar zeker onderzoek naar laten doen.”

Bedoeling is dat de buitenste schil in december klaar is, daarna volgt het interieur. Op de bovenverdieping komt een appartement, beneden een viswinkel met brasserie, met zo’n twintig zitplaatsen. Ronald Obbes van Grand Café ‘t Wapen gaat het etablissement samen met Janssens zoon Wieger bestieren. De opening staat gepland voor april/mei, vóór de viering van het nieuwe haringseizoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu