Rensenhut wint vakjuryprijs oude zoo Emmen; natuurspeelplaats favoriet bij publiek

De Rensenhut van Rick Abelen is als winnaar uit de bus gekomen van de ideeënwedstrijd voor de voormalige dierentuin in Emmen.

,,Met grote voorsprong. Dit is voor ons een overtuigende winnaar’’, zegt juryvoorzitter Roelinus Reurink, die vroeger zelf in de dierentuin werkte.

Sinds het vertrek van de zoo is het terrein aan de Hoofdstraat een openbaar park, dat onderdak biedt aan onder meer kunstenaars en een kinderboerderij. Het heet nu Rensenpark, naar de voormalige directeuren Jaap en Aleid Rensen. Jaap Rensen was bij de uitreiking aanwezig.

De stichting JAR, ook naar hen vernoemd, schreef de prijsvraag uit om het park met nieuwe plannen aantrekkelijker te maken. In totaal zijn er 45 ideeën ingediend, grotendeels door mensen uit de regio. Vijf genomineerden mochten hun idee presenteren.

Winnaar Rick Abelen (23) komt niet uit de buurt, maar uit ‘s-Hertogenbosch, waar hij architectuur studeert. Zijn winnende Rensenhut is een multifunctioneel gebouw van duurzaam, zwart hout, met een zitbank en plek voor exposities en kleinschalige optredens.

Rensenhut is ook insectenhotel

Het bouwwerk biedt ook onderdak aan insecten; voor hen is één gevel omgetoverd tot insectenhotel. ,,Architectonisch en educatief, geheel passend in het gedachtegoed van Jaap en Aleid Rensen’’, aldus Reurink.

De hut is daadwerkelijk bedoeld als eerbetoon aan de Rensens. Dat komt niet alleen terug in de naam; ook hun afbeelding prijkt op een aluminium plaat op de muur. Reurink: ,,Het is een gebouw dat iets met je doet en ook nog op juiste wijze de mensen eert aan wie het park zijn naam te danken heeft.’’

De overwinning van Abelen gaat gepaard met een geldbedrag van 5000 euro. Dit geld mag hij vrij besteden en hoeft hij niet te stoppen in uitvoering van zijn plan.

Natuurspeelplaats wordt tweede én eerste

Winnaar van de tweede prijs (2500 euro) is Esther Peters (43) uit Emmen geworden, met een natuurspeelplaats: een plek voor kinderen om in de modder te spelen, vuurtje te stoken, hutten te bouwen en in bomen te klimmen.

Peters won ook met grote voorsprong de publieksprijs, goed voor nog eens 1000 euro. Ze liet met 733 stemmen de andere vier genomineerden, die elk tussen de 81 en een 285 stemmen trokken, ver achter zich.

De stichting JAR wil samen met de gemeente Emmen bekijken of zowel de Rensenhut als de natuurspeelplaats daadwerkelijk in het voormalige dierenpark kunnen komen. Bestuurslid Dorine Rensen, dochter van Jaap en Aleid Rensen: ,,Het is natuurlijk niet gezegd dat het lukt, maar de intentie is er.’’

Jury reikt derde prijs niet uit

De jury heeft besloten af te zien van het uitloven van een derde prijs. ,,De nummers drie, vier en vijf lagen zo dicht bij elkaar dat we daar niemand uit konden kiezen zonder de andere twee te kort te doen’’, zegt Reurink. Het gaat om ideeën voor een trouwzaal in de savannestal, een fitnessplek op het olifanteneiland en een onderkomen voor vleermuizen. Het geld, 1000 euro, wordt verdeeld over deze drie.

Nieuws

Meest gelezen

menu