Restaurant De Beren in Hoogeveen mag maandag niet open: 'We wachten al drie maanden op de horecavergunning'

De Beren in Hoogeveen. Eigen foto

Restaurant De Beren in Hoogeveen mag komende maandag nog niet de deuren openen. De drank- en horecavergunning is door de gemeente nog niet afgegeven en daardoor kan de nieuwe horecagelegenheid aan het Van Echtenplein de deuren nog niet openen.

Woordvoerder Marjolein Mens van De Beren baalt als een stekker. ,,Dit hadden we niet verwacht en vinden we ontzettend jammer. De vergunning is begin maart aangevraagd en nog steeds niet afgegeven. We hebben al contact gehad met de gemeente, maar de kans is heel klein dat we de vergunning voor maandag krijgen. Ze zouden vandaag nog reageren.”

Aanvankelijk zou De Beren op 7 april openen

En dat is vreemd, want De Beren zou in eerste instantie op 7 april opengaan, maar de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten. ,,Ook zou burgemeester Karel Loohuis destijds op de opening aanwezig zijn. Hoe het kan dat de vergunning nog niet is afgegeven weten we niet. We willen dolgraag open. Het team heeft keihard gewerkt om het pand helemaal klaar te krijgen en we kunnen niet wachten om De Beren aan Hoogeveen te laten zien.”

Wanneer de vergunning wel wordt afgegeven, weet Mens niet. ,,We hopen binnen een week, maar niks is nog zeker. We hebben al drie maanden gewacht. We hopen dat alles zo snel mogelijk rond is.”

Wachten op uitkomst Bibob-onderzoek

Gemeentelijk woordvoerder Hans Vonk laat weten dat een vergunning pas kan worden afgegeven als een zogenaamd Bibob-onderzoek is afgerond. ,,Elke aanvraag voor een drank- en horecavergunning kent een Bibob-onderzoek, waarbij de gemeente de integriteit van de aanvragers van vergunningen en subsidies toetst bij het landelijk bureau Bibob. Dit integriteitsonderzoek wordt uitgevoerd door een derde partij, te weten politie en justitie. Wij hebben daar geen invloed op, maar zijn wel afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek.”

Gemeente: ‘We kunnen hier niets aan doen’

Vonk verklaart dat voor een vergunningaanvraag normaal gesproken 8 weken staat. Een Bibob-onderzoek kan echter 12 weken in beslag nemen en dus kan de vergunningaanvraag ook langer duren. ,,Wij vinden dit erg vervelend, maar kunnen hier als gemeente niets aan doen.”

In het pand was voorheen Het Postkantoor gevestigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu